open-navfaktor-logo
search
Pravdanje mentorima
Dodik: U Sarajevu centar za borbu protiv ruskog utjecaja, želim češće sastanke sa Putinom
Sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, požalio se Dodik, služe kao mikrofon zemljama koje "pokušavaju nastaviti podučavati lekcije BiH", a u tom kontekstu je izdvojio Veliku Britaniju, SAD, Njemačku i "nekoliko drugih zemalja"
15.11.2019. u 11:11
get url
text
Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je u intervjuu za ruski portal Interaffairs kazao da NATO put BiH uopće nije izbor BiH jer je, tvrdi, RS protiv takve integracije.

- NATO je dva puta bombardovao Srbe, jednom u RS-u i jednom u Srbiji. Izdržali smo ogromne ljudske i materijalne gubitke, ostavljajući zauvijek osiromašeni uranij za naše stanovništvo, koje će stoljećima uzrokovati maligne bolesti kod rođene djece. A to čovjek ne može prihvatiti. Ukoliko bismo se složili da krenemo ka pristupanju NATO-u, to bi bilo moralno opravdanje za ubice naše djece i njihove postupke – izjavio je Dodik, propustivši spomenuti da je podržao zakone koji podrazumijevaju put BiH ka članstvu u NATO-u kada su navodna loša sjećanja na NATO bombardovanje bila mnogo svježija.

Za visokog predstavnika Valentina Inzka je kazao da već godinama kontinuirano govori laži o situaciji u BiH, te da namjerno dovodi u zabludu Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) "stvarajući atmosferu nestabilnosti koja opravdava njegovo postojanje i njegove postupke".

- Njegov glavni zadatak bio je zaštititi Dejtonski sporazum u izvornom obliku, ali postoje snimljeni videodokazi o jednom od Inzkovih prethodnika Paddyja Ashdowna, koji se hvalio u britanskom parlamentu, rekavši da je "morao zavrtati ruke lokalnih političara kako bi promijenio Dejton". Tako je priznao zločin koji je počinio – kazao je Dodik.

Ponovio je da entitet RS ne može tužiti visokog predstavnika, ali da je zahvalan Rusiji što je omogućila tom bh. entitetu da Vijeću sigurnosti podnese svoj "istinit izvještaj".

Požalio se Dodik i na Programsku deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA), koja, kako je kazao, direktno krši Dejton, zalažući se za unitarnu Republiku BiH.

- Ali ističemo da za nas Evropska unija nije jedina alternativa, jednako kao što boravak u BiH nije jedina alternativa koju Srbi ovdje imaju. Imamo i druge alternative o kojima razmišljamo i želim da svi znaju – dodao je predsjednik SNSD-a.

Sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, požalio se Dodik, služe kao mikrofon zemljama koje "pokušavaju nastaviti podučavati lekcije BiH", a u tom kontekstu je izdvojio Veliku Britaniju, Sjedinjene Američke Države (SAD), Njemačku i "nekoliko drugih zemalja".

- London je izdvojio 12 miliona funti za stvaranje tri centra za borbu protiv ruskog utjecaja na Balkanu, u Sarajevu, Podgorici i Tirani. A sve to plaća Velika Britanija i sve to postoji u njihovim službenim dokumentima. Kada su održani izbori, britanski ministar odbrane rekao je da su izdvojili 40 miliona funti za slanje trupa na održavanje izbora u BiH! O kakvoj demokratiji pričamo?! A s druge strane, tu je Vladimir Putin, koji od nas nikada ništa nije zahtijevao, već je jednostavno pitao može li nam pomoći. I samo nam je pomogao u onome što smo tražili. Nikada nije ništa insistirao, nije zahtijevao. I ova pomoć na Zapadu se smatra negativnom – izjavio je Dodik.

Dodao je da "ne žele biti u bloku koji se protivi Rusiji i Srbiji", te da maligni utjecaj Rusije u regionu ne vidi niko, osim NATO-a.

- Antiruski pritisak Zapada na nas je velik i rasprostranjen. U Sarajevu je, kao što sam napomenuo, cijeli centar koji se bavi sprečavanjem takozvanog ruskog utjecaja, koji vrši pritisak na ljude poput mene. Ali oni ne shvataju da srpski narod nikoga nije primorao na pozitivan stav prema Rusiji i negativan stav prema nekom drugom. To je ono što je jednostavno u srcu našeg naroda. Danas nijedan političar u RS-u ne bi postojao ako bi otišao i rekao da je za NATO i protiv Rusije. Svi ovdje živimo i mislimo da je Rusija fer i da nam puno pomaže. Više puta sam razgovarao s predsjednikom Putinom, a već sam rekao da on nikada ništa nije tražio od mene, za razliku od onih sa Zapada, koji i dalje nameću gotova rješenja po principu šargarepe i štapa – tvrdi predsjednik SNSD-a.

Podsjetio je da se entitet RS protivio sankcijama protiv Rusije, te da je zbog toga bio izložen velikom pritisku. Kazao je da u BiH postoji linija razgraničenja koja "jasno ocrtava RS", te da ta linija "može postati i državna granica".

Iznio je Dodik i vrlo emotivan osvrt na ruskog predsjednika Vladimira Putina, za kojeg je rekao da je jedan od najvažnijih svjetskih lidera i čovjek koji je uspio obnoviti Rusiju ekonomski i po bilo kojim drugim pokazateljima.

- Duboko poštujem predsjednika Putina i radujem se svakoj prilici da se sretnem s njim. U pravilu se to događa jednom ili dva puta godišnje, i, naravno, volio bih da se to događa češće. Razgovori s njim su uvijek prijateljski i drago mi je što primjećujem njegovu uvijek inherentnu želju da nam objasni trenutna događanja. Naprimjer, u jeku ukrajinske krize, objasnio nam je o čemu se razgovaralo skoro sat vremena, mada mi nismo bili neki važan faktor u tim događajima. Ovo je čovjek koji pažljivo sluša svoje sagovornike, koji govori malo, ali jasno, a za mene nije samo velika politička čast, nego i doživotna čast što sam ga imao priliku upoznati – zaključio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.