open-navfaktor-logo
search
Pisao Putinu i Lavrovu
Dodik se pokajao zbog podrške misiji Althea i poručio: Njemačke trupe nisu dobrodošle
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kritikovao je danas raspravu u njemačkom Bundestagu i izjave o potrebi uvođenja sankcija Republici Srpskoj, te poručio da su neki "ostrašćeni u napadima na RS", te da je Njemačka sarađivala sa ustašama u Drugom sjetskom ratu u zločinima nad Srbima i da njihove trupe ovdje nisu dobro došle.
07.04.2022. u 15:23
get url
text

- Njemačka koja je asistirala ustašama da pobiju ovdje Srbe i osnuju logore, sada najavlju oružane snage. Njihove oružane snage ovdje nisu dobrodošle ni u kakvom aranžmanu i ne mogu doći bez odluke Predsjedništva BiH - rekao je Dodik.

- Ne otvaram ni sekunde vrata da Njemačka uđe ovdje sa svojim trupama – dodao je.

Rekao je i da je pogriješio što je dao saglasnost da se produži misija Althea u BiH.

- Ako me budu pitali za sljedeću godinu, neću dati. Paradiraju ovdje svakodnevno i pokušavaju da unesu nemir ili uvedu neku disciplinu - rekao je Dodik i podsjetio da je komandant misije Althea ranije rekao da u BiH nema ugrožavanja sigurnosti.

Dodik je poručio da će pozvati neke države u Vijeću sigurnosti da ne glasaju da se produži ova misija u BiH.

- Ne mogu drugačije da zaključim nego da to rade zajedno sa muslimanima. Ljudi su ovdje uznemireni, objašnjenje da su u blizini škola, zgrade RTRS-a i slično je neprihvatljivo. Pokušavaju da ovdje demonstriraju moć i snagu - naveo je.

Ponovio je ranije stavove da neće priznati bilo kakve odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u vezi zakona koje je RS donijela ili najavila u namjeri vraćanja nadležnosti.

- To neće biti objavljeno u Službenom glasniku RS-a - rekao je Dodik.

Dodik je kazao da je neprihvatljivo da bez stava Predsjedništva BiH bilo ko glasa u Generalnoj skupštini UN-u, čime se degradira pozicija BiH i Predsjedništva.

- Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav u vezi sa današnjom tačkom dnevnog reda gdje se traži, na prijedlog Amerike, da se Rusija izbaci iz Komiteta za ljudska prava UN-a. BiH se nije izjasnila. Ambasador Sven Alkalaj je ličnim potezima saopćio stav BiH i tako stavio na poziciju da BiH to podržava. To je privatna odluka muslimanskog Sarajeva, Bakira Izetbegovića, Džaferovića i Turković. To je kršenje Ustava, procedura ali i rušenje BiH - ocijenio je Dodik.

Podvukao je da BiH treba ostati neutralna po pitanju Rusije.

Dodik je istakao je da je pisao generalnom sekretaru UN-a, te dostavio pismo određenom broju ambasadora, ali i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i ruskom ministru Sergeju Lavrovu i upoznao ih sa ovim dešavanjima.

Ponovo je rekao raniji stav da "BiH nema šanse", da RS ne provodi nijedan postupak secesije, te poručio da su uzalud pokušaji i trud Njemačke, SAD i drugih, koji se svrstavaju samo na jednu stranu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.