Dodik je kazao da se zahvalio Baerbock na interesovanju za situaciju u Bosni i Hercegovini.

- Kazao sam da se ovdje radi o značajnom spinu koji ide ka tome da se stanje u BiH prikaže kao nestabilno što naravno nije tačno. Govorili smo o EUFOR-u, njegovoj ulozi u ovom svemu, koji ima podršku i njihove procjene o sigurnosti bi trebalo više uvažavati, a ne neke zabludne političke propagandne trice koje dolaze odavdje, uglavnom iz Sarajeva - rekao je Dodik.

Istakao je i to da je rekao da se budućnost Evrope ne može graditi tako što će se razgrađivati neke pojedine države.

- Tako se ni BiH ne može graditi ako se ne poštuje ustavni položaj Republike Srpske. Mislim da imamo saglasnost u tome da se pod pokroviteljstvom Njemačke napravi jedna potpuno neutralna pravna analiza o stanju bez političke primjese i pridodavanju želja. I da se jedna surova, pravna analiza napravi o tome šta je rađeno i kakva je situacija u BiH i da na bazi tog dokumenta možemo razgovarati. Čini mi se da je to ministrica razumjela i da bi se to moglo očekivati u budućem vremenu - dodao je.

Kaže da je Baerbock pojasnio da u BiH nema pokreta vezanog za secesiju države.

- Da unutrašnja politička borba i traženje ustavne pozicije za RS nije secesija i da ćemo se mi nastaviti boriti uporno za ustavnu poziciju RS-a i da od toga naravno nikada nećemo odustati - naveo je.

Kazao je da je u tih sat vremena sastanka čuo mnoge stvari od svojih kolega.

- Od toga da Srbija i Hrvatska rovare BiH što naravno nije tačno, ali mislim da ona dolazi iz ozbiljne zemlje i da neozbiljne tvrdnje takve neće moći prihvatiti. Isto tako tvrdnje Željka Komšića da se 50 posto u BiH miješa Srbija i da ostalim upravlja Hrvatska što nije tačno i mislim da to Baerbock nije prihvatila kao činjenicu. Nismo pričali o sankcijama meni, znate koliko to njih zanima. Nije se pričalo o sankcijama Rusiji, jer ponavljam sastanak je bio korektan - poručio je Dodik.