open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Dodik pred Borrellom poručio da nema ništa od građanske BiH, pa molio da EU što prije pošalje novac
Nakon sastanka sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom, javnosti su se obratili i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
21.11.2020. u 10:23
get url
text

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je ocijenio da je današnji dan, kada je godišnjica parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, važan za BiH, ali i za Evropu i cijeli svijet.

- Zahvaljujem se gospodinu Borrellu zato što je na naš poziv danas došao u BiH da i svojim dolaskom da značaj ovom datumu – izjavio je Džaferović.

VEZANI TEKST - Borrell: Status kandidata za BiH tek kad budemo imali napredak u svih 14 ključnih prioriteta

Dodao je da je razgovarano o mnogim temama, te je konstatirao da je neupitno da je budućnost BiH u EU.

- Imamo svu podršku potpredsjednika Evropske komisije i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku. Do nas je ovdje u BiH da realiziramo prioritete koji su pred nas postavljeni. Ja se nadam da ćemo nakon današnje posjete i podrške i mi u BiH prevazići jednu lošu političku atmosferu, da ćemo izaći iz klišea stalnih svađa, neproduktivnih rasprava i da ćemo se više okrenuti konkretnom radu i realizaciji svih 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije – poručio je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da su danas nastavljeni raniji razgovori sa Borrellom, te je istaknuo da Evropska komisija i EU stoji iza napretka BiH, pruža neophodnu pomoć i u trenutnim situacijama i generalno kada je riječ o evropskom putu BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je ocijenio da je današnji datum historijski za cijeli svijet.

- U BiH već duži niz godina nema sukoba na bazi etničkih odnosa i to je najveća vrijednost Dejtonskog mirovnog sporazuma – izjavio je Dodik.

Ponovio je Dodik svoju tezu da je BiH "sastavljena od dva entiteta", iako se u Dejtonskom mirovnom sporazumu navodi da se BiH "sastoji od dva entiteta", što je bitna razlika.

- To je osnov za sve buduće dogovore u BiH. Neke apstraktne priče o građanima svakako ovdje neće moći da daju kratkoročne ni srednjoročne rezultate. Razgovarali smo o svemu tome i baš oko toga imamo probleme. BiH se odnosi različito prema Dejtonskom sporazumu – poručio je Dodik.

Napomenuo je da je godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma praznik u entitetu RS, te je istaknuo postojanje konsenzusa u vezi sa evropskim putem BiH. Zamolio je Dodik da se naredne godine BiH dodijeli status kandidata, što bi, smatra on, dalo novu dinamiku.

Zatražio je Dodik od EU i novi paket pomoći za potrebe prevazilaženja izazova zbog pandemije koronavirusa.

- Najveći problem koji može izazvati mnogo političkih problema je kriza pandemije koja je izazvala ekonomske posljedice. Ako ne budemo rješavali ekonomske posljedice na pravi način, one će se multiplicirati na političkim razlikama koje će se vrlo teško ovdje zaustaviti. Zato vas molim da nam pomognete oko ubrzavanja Paketa pomoći za BiH – poručio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.