Na dnevnom redu današnje 32. posebne sjednice NSRS-a bila je odluka Predsjedništva BiH da bez konsenzusa usvoji Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Velike Britanije i BiH.

Dodik je ovu odluku proglasio štetnom po vitalne interese RS-a i zatražio podršku entitetskih zastupnika. Međutim, nije je dobio, s obzirom na to da je potrebno da veto podrži dvije trećine od 83 zastupnika u NSRS-u, odnosno njih 56, a danas je "za" glasao 51 zastupnik.

Dodik nije bio u sali kada je trebalo da, uoči glasanja, da završnu riječ, dok je u ranijem uvodnom obraćanju kritikovao ne samo spomenuti trgovinski sporazum, nego i generalno politiku Velike Britanije tvrdeći da je ona oduvijek bila neprijateljska prema RS-u i srpskom narodu, a posebno u mandatu bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna.

Narodna skupština RS-a ni u aprilu ove godine nije dvotrećinskom većinom potvrdila izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju odluka Predsjedništva, usvojenih na sjednici održanoj 31. marta ove godine, veoma štetnim po vitalne interese RS-a.

Dodikov veto se tada odnosio na pet odluka od čega su dvije bile u vezi s Centralnom izbornom komisijom BiH, a tri u vezi s  međunarodnim testiranjem učenika.