open-navfaktor-logo
search
"Sve po Ustavu"
Dodik okrivio Schmidta za aktuelnu situaciju u BiH; Cvijanović želi dijalog
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je u razgovoru sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Italije Benedetom Dela Vedovom označio visokog predstavnika kao krivca za aktuelnu situaciju u BiH.  
10.02.2022. u 18:08
get url
text

Dodik je istakao da je antiustavno i antidejtonsko ponašanje visokih predstavnika bilo nažalost podržano od strane briselske administracije koja se navodno zalaže za vladavinu prava.

- Republika Srpska se snažno zalaže za Ustavnu BiH, a ne onu koju vidimo danas koja je nastala intervencionizmom stranih faktora - rekao je član Predsjedništva tokom sastanka u Istočnom Sarajevu, čija je osnovna tema bila aktuelna politička situacija u BiH i njena evropska perspektiva.

Dodik je naglasio da Republika Srpska ne preduzima nikakve aktivnosti u pravcu narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.

- Sve aktivnosti koje provodi Republika Srpska su u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom - istakao je Dodik.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne priznaje Christian Schmidta  za visokog predstavnika jer nije imenovan u skladu s odredbama Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, prenosi RTRS.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da nikakva odluka Vijeća za implementaciju mira neće pomoći da se riješi bilo koji problem u BiH, već samo unutrašnji dijalog i dogovor.

- Podstaknite Bošnjake da pričaju sa svojim sunarodnjacima Srbima i Hrvatima i konačno urede zajedničku državu zajedničkim snagama. To mi je jedina poruka i komentar - rekla je Cvijanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.