open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Dodik o odlasku Komšića u New York: Ako mu dozvoli da se obrati, i generalni sekretar UN-a je zabio ekser u sanduk BiH
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o slanju delegacije na sjednicu Generalne skupštine UN-a.
20.09.2021. u 14:28
get url
text

Dodao je da ne postoji usaglašena politika i izjava o odlasku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u New York, te da je on tamo otišao samovoljno i privatno.

- Ako postoji odluka Predsjedništva, onda Predsjedništvo BiH snosi troškove. Sve troškove oko njegovog odlaska snosi njegov Kabinet, što dokazuje moje tvrdnje da nije bilo odluke Predsjedništva BiH, a ovo je čista zloupotreba i laž i pokazuje dramatično stanje u BiH, Predsjedništvu i najvišim institucijama. Odbacujem svaku mogućnost da on legalno i legitimno predstavlja BiH. U toj delegaciji nema nikog od Srba - kazao je Dodik.

Poručio je da su "Komšić i muslimani privatizovali funkcije, da žele da privatizuju VSTV i bh. pravosudne institucije", te da im navodno "nude velike sume novca".

- Da se radilo o ozbiljnom političaru, poštovao bi odluke kolektivnog organa ili bi rekao da ide privatno kako bi pomogao BiH, a ovako je odmogao - kazao je Dodik.

Dodao je da je 7. septembra poslao pismo generalnom sekretaru i članicama Generalne skupštine, te ih upoznao da nema odluke Predsjedništva BiH i o drugim stvarima o kojima je i danas govorio, te rekao da će još jednom danas pokušati da ih o svemu obavijesti. Poručio je da se iz Komšićevog Kabineta najavljuju sastanci i mogućnost da se on obrati.

- To pokazuje da se i generalni sekretar upetljao u rasturanje BiH. Ako generalni sekretar dozvoli njegovo obraćanje, onda je i on zabio jedan ekser u mrtvački sanduk BiH. Tamo nema BiH, tamo postoji Željko Komšić neartikulisan i nedefinisan kakav i jeste. Nije to samo njegova pamet nego i Džaferovića i drugih - rekao je Dodik.

Ocijenio je da je još jednom došlo do kršenja Ustava BiH.

Dodik je također kazao, govoreći o današnjoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH, da SNSD nije i neće učestvovati u odlučivanju u skladu sa ranijim zaključcima Narodne skupštine RS-a. Pozdravio je i jedinstvo po tom pitanju i drugih funkcionera koji dolaze iz RS-a.

Podsjetio je da je entitetska skupština donijela zaključke o neučestvovanju u odlučivanju svih predstavnika, a povodom nametanja zakona bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

Podvukao je da to "nije blokada, da su zastupnici iz RS-a tamo", kao što i on očekuje zakazivanje nove sjednice Predsjedništva BiH. On je još  jednom rekao da RS ne priznaje Christiana Schmidta kao novog visokog predstavnika u BiH, ali da primjećuje neke "simpatije" koje dolaze iz RS-a.

- Onaj ko misli da je on visoki predstavnik, neka ga vodi kući pa se zabavlja s njim - dodao je Dodik.

Poručio je i da se "ništa ovdje neće desiti i da nema potrebe da se plaši javnost", ali da BiH jeste u ozbiljnoj krizi.

- Mi smo nudili dijalog. NSRS je donio i rezoluciju o tome, a doživjeli smo odbijanje i podsmijeh. Spremni smo da razgovaramo sa svima, osim sa ovim koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik. Nijedna njegova odluka neće biti prihvaćena, a ukoliko na dnevnom redu budu bonska ovlaštenja ovako nedefinisanog stranca, morat će da se suoči sa definitivnim odlukama RS-a. Ja donekle i prizivam da se to dogodi... Djelujte ako mislite da možete. Djelujte danas. Nisam ovdje neko ko govori "mac, mac" kao u priči iz poznatog vica... Otići ćemo u NSRS i donijeti odluke koje oni sigurno ne žele. Ja znam kakve će one biti. Ako on misli da zna šta radi, neka radi, ja znam šta radim. Nema potrebe da iko sumnja u opredjeljenje današnjih vlasti RS-a. BiH nema visokog predstavnika  - izjavio je Dodik.

Poručio je i da niko iz RS-a nije zvao visokog predstavnika da sa njim razgovaraju, smatra da je jedino moguće rješenje da PIC, iako je ponovio da ga ne podržava, poništi Inzkov zakon ili da se pred Vijećem sigurnosti UN-a zatraži "legitimno imenovanje" novog visokog predstavnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.