open-navfaktor-logo
search
PIC ga ne zanima
Dodik nakon sastanka s Nelsonom: Neke stvari doživljavam kao prijetnju
Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sastanka s ambasadorom SAD-a Ericom Nelsonom rekao "da je neke stvari na sastanku doživio kao prijetnju".
19.02.2020. u 21:17
get url
text
Ambasador SAD-a Eric Nelson i Milorad Dodik

- Imao sam dobar razgovor večeras s ambasadorom SAD-a. Sve što je on meni rekao ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu da vjerujem da se upuštaju u tako nešto. BiH pripada nama, a ne njemu, da on prijeti u njenoj odbrani - rekao je Dodik novinarima u Sarajevu, prenosi Srna.

Dodao je da smatra da se ambasador Nelson prevario ako misli da može da prijeti.

VEZANI TEKST - Nelson kod Dodika: SAD traže potpuno poštivanje Dejtona, mir, stabilnost ili će biti stvarnih posljedica

- Republika Srpska, kao što i oni kažu, da imaju crvene linije i mi imamo svoje. Rekao sam mu da je naša politika skromna, ali ponosita i da nećemo odustati od osnovnih principa bez obzira koliko SAD bile velike i oni na ovaj način iskazivali prijetnju. Žao mi je što je to učinio - rekao je Dodik.

Član Predsjedništva iz Republike Srpske dodao je da je administracija SAD već izrekla neke sankcije, ali da neće moći da zaustavi odbranu interesa RS-a, bez obzira na, kako je rekao, njihovu zaljubljenost u BiH.

Kad je riječ zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), od koje se ogradila Ruska Federacija, Dodik je ponovio da to predstavlja tipično miješanje u unutrašnje stvari BiH.

- To je tipično miješanje u unutrašnje stvari. Šta njih briga za političke procese, šta imaju s tim i ko im je dao mandat da to čine? Oni su sami prigrabili mandat i uljezi su u ovoj zemlji - rekao je Dodik.

On smatra da se PIC pokušava nametnuti kao neki faktor, iako su van sistema i nemaju nikakve veze sa političkim sistemom BiH, Dejtonskim sporazumom.

- U Dejtonskom sporazumu ih nigdje nema. Tako da nisam čitao njihovu izjavu niti me zanima - dodao je Dodik.

Upravni odbor PIC još jednom je izrazio svoju bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija, navodi se u izjavi PIC-a kojoj se nije pridružila Rusija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.