open-navfaktor-logo
search
Skandalozne izjave
Dodik na RTRS-u: BiH splačina od države, nećemo život sa Bošnjacima, to i Hrvati misle
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gostujući u sinoćnjoj emisiji na RTRS-u ponovo je primitivno, povišenim tonom govorio o novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu, o onima koji su prisustvovali na prijemu kod novog visokog predstavnika, te je poručio da ne želi suživot s Bošnjacima. Iznio je niz uvreda na račun tog naroda. 
04.08.2021. u 12:33
get url
text
get url
text

Dodik je Bošnjake nazvao konvertitima, kazavši da su "muslimani sebe proglasili Bošnjacima s namjerom da taj naziv bude dovoljno integrativan da intergriše sve Srbe i Hrvate kako bi se stvorila bosanska nacija". 

- Mi to ne želimo, mi imamo svoju kulturu, svoj jezik, svoju vjeru i državu Republiku Srpsku - poručio je Dodik.

Govoreći dalje o Bošnjacima, Dodik je nastavio vrijeđati, kazavši da je to podanički narod.

- Međunarodna zajednica da želi dobro ovim narodima, oni bi nas davno razdvojili. Ovo je nemoguće, mi nećemo da budemo zajedno. Muslimani isto kažu da neće s nama. Mi nećemo s njima sa takvim kakvim jesu. Bosna i Hercegovina je jedna iluzija koja ne može da funkcioniše i oni to savšreno dobro znaju - kazao je Dodik.

Hrvate u BiH je nazvao "malim", kazavši da strahuju da govore onako kako to on govori. 

- Kako se to BiH osjeti u Banjoj Luci? Dominantan broj, čak 98 posto ljudi ovdje smatra da je ovo nemoguća zemlja. Smatraju to i Hrvati, samo neće da kažu jer su suviše "mali" i boje se dodatne majorizacije, pa ja nekad govorim u njihovo ime, pa mi oni kažu: "Bravo, gospodine Dodik" - tvrdi on. 

Rekao je da "ako neko večeras u 12 sati proglasi da je Republika Srpska samostalna, možemo da živimo kao država". 

- Imamo pripremljene sve zakone za to. Večeras u deset sati možemo sazvati Skupštinu i donijeti 50 zakona koji će staviti u orbitu nezavisnu državu koja se zove Republika Srpska. Šta oni mogu da urade? Jedino je održiva Republika Srpska - kazao je Dodik, nazivajući Bosnu i Hercegovinu "splačina od države".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.