open-navfaktor-logo
search
Nakon sjednice GO
Dodik: Ako se nastavi kršenje Dejtonskog sporazuma, inicirat ćemo "samoopredjeljenje"
Najavio je Dodik za subotu u 12.00 sati sastanak političkih predstavnika iz entiteta RS sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem
18.09.2019. u 15:34
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je nakon sjednice Glavnog odbora te stranke kazao da je napravljen dokument koji predstavlja SNSD-ovu ocjenu ukupne situacije u entitetu RS i BiH.

Glavni odbor je usvojio i 64 zaključka u različitim oblastima te je formirao komisiju koja će, kako je kazao, definitivno utvrditi konačnu verziju zaključaka, koji će biti završeni u narednih nekoliko dana. U tom kontekstu se osvrnuo na pitanje "međunarodnog intervencionizma" u kontekstu korištenja bonskih ovlasti.

- Glavni odbor je utvrdio da je uvođenje bonskih ovlaštenja bilo mimo Ustava, da nije bilo u skladu sa međunarodnim sporazumom i da sve što je proizvedeno na bazi bonskih ovlaštenja ne može da bude definitivno, da mi to smatramo privremenim i da želimo da se obavi rasprava u okviru činjenice da je RS strana i da zajedno sa FBiH može da raspravlja o svim tim pitanjima. Mi odbacujemo intervencionizam, prije svega visokog predstavnika, odbacujemo sve njegove nametnute odluke i tražimo dijalog u okviru BiH po svim pitanjima koja su ranije bila predmet intervencija međunarodne zajednice. Prije svega mislimo na zakone koji se odnose na sistem nadležnosti u BiH – izjavio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je kazao da Glavni odbor te stranke smatra da ne postoje uvjeti da se raspravlja o tome da se u Ustav ugradi oblasti kao što su odbrana i sigurnost, pravosuđe, fiskalni sistem.

- Te su oblasti u BiH regulirane zakononom, a ti su zakoni protiv Ustava, nisu u skladu sa Ustavom i nemaju svoju ustavno podlogu – dodao je Dodik.

Govoreći o Programskoj deklaraciji SDA, u kojoj  je definirana želja te stranke da se BiH uredi kao republika sa glavnim gradom Sarajevom na prostoru nekadašnjeg grada, Dodik je izjavio da je to neprihvatljiv pristup i urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma te antiustavna djelatnost koja ugrožava mir.

- Stoga SNSD smatra da, ukoliko se situacija u BiH ne bude odvijala u smislu poštivanja izvornog Dejtona, da treba primjenjivati odredbe Ustava BiH, a to su pakt o građanskim pravima i slobodama, gdje je predviđeno da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje i to je definitivno jasno da u Ustavu BiH ima odredba o samoopredjeljenju - kazao je predsjednik SNSD-a.

Dodik ističe da SNSD prihvata razgovore te da je predloženo održavanje Narodne skupštine RS-a, na kojoj bi se utvrdio prijedlog da se sa FBiH razgovara o Zakonu o odbrani, o Zakonu o VSTV-u i o Zakonu o indirektnim porezima.

- Samo o te tri oblasti imaju neke odluke Narodne Skupštine RS-a. Sve druge, kao što su Sud, Tužilaštvo, OSA, SIPA, sve je to urađeno mimo Ustava i mimo saglasnosti RS-a. Sve to treba smatrati privremenim i ne može da se prihvati kao trajno rješenje - izjavio je Dodik.

Oba entiteta, smatra on, trebaju osnovati delegacije i razgovarati o ovim pitanjima. Sjednica Narodne skupštine RS-a bi, smatra on, trebala biti zakazana u narednih 15 dana. 

- SDA je pretjerala u svom političkom stavu vezano za reforme. Mi vjerujemo i potpuno smo sigurni da je međunarodna zajednica podržavala sve transformacije koje su se do sada desile na zahtjev SDA i ovo što oni sada čine je ohrabreno iz međunarodne zajednice. Za nas je to neprihvatljivo i za nas to neće nikada moći da bude na dnevnom redu. To ne može biti osnova za razgovor - ponovio je Dodik, govoreći o Programskoj deklaraciji SDA.

Osvrnuo se Dodik i na člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, podsjetivši da je SNSD napuštao sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kada je njima predsjedavao Džaferović. 

- Naš stav je o tome jasan. On je član Predsjedništva BiH, izabran od Bošnjaka. Ja jesam tamo, ali naši odnosi su opterećeni ovom situacijom vezanom za njegovu ratnu prošlost i činjenicu da nikada nije došlo do rasvjetljavanja tih okolnosti - izjavio je Dodik.

Najavio je za subotu u 12.00 sati sastanak političkih predstavnika iz entiteta RS sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim saradnicima.

- Mi vjerujemo da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma treba da zatraži izvještaj visokog predstavnika o njegovom radu i da ocijeni da li je taj rad bio u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH i da reaguje na ono što smo i mi danas ovdje zaključili, a to je da ćemo od potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma tražiti da se ograde od visokog predstavnika i da zatraže njegovo ukidanje - kazao je Dodik.

Potvrdio je da je jučer održao sastanak sa predsjednicima PDP-a i SDS-a te da je predložio da te stranke napuste Vijeće ministara, a da SNSD ne uđe u novi saziv. Kada je ekonomska situacija u entitetu RS u pitanju, ona je, tvrdi Dodik, dobra. Za nove potpredsjednike SNSD-a su izabrani Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović i Igor Radojičić, a generalni sekretar ostaje Luka Petrović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.