open-navfaktor-logo
search
Srebrenica
Dodijeljena novinarska nagrada "Nino Ćatić"
U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari večeras je dodijeljena po drugi put Novinarska nagrada "Nino Ćatić".
10.07.2021. u 22:08
get url
text

Organizator dodjele nagrade je Udruženje "Biti novinar" iz Tuzle uz visoko pokroviteljstvo člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, generalno pokroviteljstvo federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i podršku Udruženja BH novinari, Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, Udruženja "Žene Srebrenice", Grada Tuzla te saglasnost Hajre Ćatić, majke Nine Ćatića.

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija. Nagradu za radijski izvještaj dobio je Miralem Ovčina, za televizijski prilog Vahidin Mujagić, za pisani tekst Alma Arnautović, za fotografiju Ahmet Bajrić Blicko, te za blog/vlog Anisa Mahmutović.

Dodijeljena su i tri specijalna priznanja.

Posthumno je dodijeljeno priznanje Kjašifu Smajloviću, novinaru "Oslobođenja" koji je ubijen u Zvorniku 1992. godine i prva je novinarska žrtva rata.

Specijalno priznanje je dodijeljeno i Melihi Škrijelj, novinarki FTV, za priču o dječaku Fahrudinu Muminoviću.

Ilustrator Admir Delić je takođe dobitnik specijalnog priznanja. Delić je široj javnosti poznat kao ilustrator koji kroz svoje ilustracije podsjeća na genocid u Srebrenici.

- Naša je dužnost da najmanje 11. jula budemo ovdje, a ako možemo i češće. Nismo ni slutili da će biti ovako kada smo pokrenuli inicijativu - istakla je Emina Hodžić, predsjednica udruženja "Biti novinar".

Dodjeli nagrade je prisustvovao i Nermin Ćatić, brat Nine Ćatića. Majka Hajra Ćatić zbog zdravstvenih problema nije prisustvovala dodjeli nagrade.

- Svima se zahvaljujem na podršci. Jako sam dirnut. Mama nije mogla doći zbog zdravstvenih razloga, ali se nadam da će naredne godine biti zajedno s nama svima - rekao je Nermin Ćatić.

U programu dodjele Nagrade "Nino Čatić" djeca iz Srebrenice izvela su performans pod nazivom "Pismo majci".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.