- Prijedlog Naše stranke apsolutno je neprihvatljiv za časne pripadnike Armije i MUP-a RBiH kao i za članove njihovih porodica i smatramo ga sramnim pokušajem izjednačavanja žrtve i agresora. Armija RBiH nastala je voljom sva tri naroda kao i voljom građana BiH, a kao odgovor na brutalnu agresiju te sistemska ubistva, silovanja, progone, etnička čišćenja kao i sva druga nezamisliva zlodjela i u konačnici genocid. Pored neviđenog zla sa kojim smo bili suočeni u periodu agresije pripadnici Armije i MUP-a RBiH se nisu svetili i ratovali su po pravilima Ženevske konvencije. Armija RBiH jedina je oružana sila koja je bila multietnička nastala na tekovinama antifašističke ideje i kao takva uspjela je odbraniti državnost i nezavisnost jedine nam domovine - naveli su iz Saveza.

Predmet "Kazani", kako dodaju, jedini je tragični slučaj koji se desio u opkoljenom Sarajevu od pojedinaca koji su istupili iz lanca rukovođenja i komandovanja Prvog korpusa Armije RBiH.

- Odmah po saznanju za ovaj slučaj tokom najteže ratne '93. godine, kada nismo bili sigurni ni u goli opstanak, smogli smo snage i obračunali smo se sa tim pojedincima koji su izvršli ove zločine i narušavali čast i ugled Armije RBiH. Tokom i neposredno nakon agresije odgovorni u predmetu "Kazani" su procesuirani i njih četrnaest je pravosnažno osuđeno - istakli su.

Podsjećanja radi, dodaju, opsada Sarajeva je trajala 1.425 dana, tokom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete.

- Napomene radi za sve ove i druge zločine nad građanima Sarajeva, Tužilaštvo BiH nije još uvijek pokrenulo niti jednu optužnicu, a što rukovodstvu Naše stranke ne smeta i nisu se očitovali po ovom pitanju. Također nismo nikada čuli da su se iz Naše stranke oglasili po pitanju izgradnje bilo kakave vrste spomen obilježja za hiljade nedužno stradalih građana od Foče, Prijedora, Bijeljine, Srebrenice, Goražda, Bihaća i mnogih drugih gradova diljem BiH - istakli su iz Saveza i dodali:

- Mi, nekadašnji pripadnici časne Armije RBiH podržavamo i pozdravljamo odluku vijećnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva da se podigne spomenik nedužno ubijenim sugrađanima, ali ni u kojem slučaju nećemo dozvoliti da se iz gore navedenih razloga taj isti spomenik veže za časne pripadnike 10. brdske brigade i sve časne pripadnika Armije RBiH. Ovim putem apelujemo na sve vijećnike Gradskog vijeća Grada Sarajeva da odbace ovu sramnu inicijativu i ne dozvole izjednačavanje časnih pripadnika Armije RBiH i agresora.