Tu odluku donijela je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nakon što je Željko Medak, direktor Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA), u medijskim istupima saopćio da laboratorija Verlab nema akreditaciju za inspekciju respiratora.

VEZANI TEKST - Dok traje "rat" državne agencije i Verlaba: Obustavljena verifikacija respiratora

Uslijedio je odgovor Verlaba BATA-i, FUCZ je zatražio očitovanje nekoliko institucija i na tom je stalo. Od tada ništa se nije promijenilo, osim što se došlo do brojke od 55 instaliranih respiratora od njih ukupno 100 koliko je Srebrena malina uvezla iz Kine za 10,5 miliona KM. Podsjetimo, nabavka ovih respiratora je predmet istrage Tužilaštva BiH.

- Verifikacija je još na čekanju, a dosad je ukupno instalirano 55 uređaja. I to 18 u UKC-u Tuzla, 16 u KCUS-u, 12 u Kantonalnoj bolnici Zenica, pet u Gračanici i četiri u Tešnju – kaže Mustafa Kadribegović, v. d. direktora FUCZ-a.

Kako je Kadribegović još jednom ponovio, segment mjeriteljstva nije na najbolji način regulisan u BiH, nije jasno ko i kakve ima nadležnosti, pa je zbog toga verifikacija još na čekanju.

- U Zakonu o mjeriteljstvu nije sve do kraja precizirano, savjet za mjeriteljstvo ne postoji od 2012. godine. Ne postoji inspekcija za mjeriteljstvo, Institut za mjeriteljstvo BiH, koji je potvrdio da je Verlab akreditiran za verifikaciju, obavlja neku vrstu nadzora. No, mi moramo ubrzo donijeti odluku šta dalje. Tražit ćemo savjet i upute naše pravne službe – ističe Kadribegović.

VEZANI TEKST - Šta se dešava sa respiratorima Srebrene maline: U Verlabu spremni početi verifikaciju i čekaju poziv FUCZ-a

Znači li to da će Verlab, s kojim FUCZ ima ugovor, uskoro nastaviti proces verifikacije?

- Ne mogu u ovom trenutku detaljno govoriti o tome. Istina je da imamo ugovor s Verlabom – dodao je Kadribegović.

Jučer je bilo predviđeno da monteri beogradske kompanije Profesional Medic i njene sestrinske sarajevske firme Dre Medical obave nova instaliranja. Međutim, to se nije desilo.

- Trebali su se instalirati uređaji u Srednjobosanskom kantonu, u Travniku i Novoj Bili. Međutim, nekoliko instalatera se moraju testirati na COVID-19 tako da je ova montaža odgođena – potvrdio nam je Kadribegović.