Kazao nam je to dr. Dušan Kojić iz Ministarstva civilnih poslova BiH, i dodao da u našu zemlju u naredna dva dana stiže još 500.000 doza AstraZeneca vakcina iz Republike Austrije i 50.000 iz Republike Bugarske.

Zanimalo nas je i šta je sa najavljenom donacijom iz SAD-a.

VEZANI TEKST - SAD donira Bosni i Hercegovini 500.000 doza Pfizer vakcina

Podsjetimo, krajem juna u Ambasadi SAD-a u BiH održan je sastanak zvaničnika Bijele kuće iz Washingtona i Ministarstva civilnih poslova BiH, na kojem je dogovorena donacija oko 500.000 Pfizer vakcina za stanovnike naše zemlje.

Kojić navodi kako je Ministarstvo civilnih poslova BiH potpisalo i prihvatilo svu potrebnu dokumentaciju koja je poslata američkoj strani.

- Očekujem da bi tokom naredne sedmice moglo doći do realizacije te donacije – istakao je Kojić.

Kazao je kako Ministarstvo civilnih poslova BiH od Izraela, koji je obećao 500.000 Pfizer vakcina, zvanično još nije zaprimilo dokumentaciju te da će javnost o tome blagovremeno biti informisana.

- Republika Hrvatska je prošle sedmice pokrenula procedure za isporuku 70.000 doza Moderna vakcina, koje će prema BiH krenuti kada Evropska unija da dozvolu Hrvatskoj za to, a to će uslijediti vrlo brzo – istakao je Kojić.

Kako saznajemo, u toku ovog mjeseca u našu zemlju bi, putem COVAX-a, trebalo stići i 100.620 doza Pfizer vakcina.

- COVAX će nas ovih dana obavijestiti i o broju doza koje ćemo dobiti u trećem kvartalu, a koje se odnose na distribuciju Sinopharm i Sinovac vakcina – kaže Kojić.

Naglašava kako Ministarstvo civilnih poslova BiH još nema zvaničnih podataka koliko se državljana BiH do sada vakcinisalo van granica naše zemlje (Srbija, Hrvatska).

- Ministarstvo civilnih poslova BiH u koordinaciji je sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH i mi praktično svakodnevno insistiramo na dobijanju tih podataka. Međutim, njih još nema! Nema razloga da ih ne dobijemo, ali kad će to biti, isključivo zavisi od vlada Srbije i Hrvatske. No, prema nezvaničnim podacima kojima raspolaže Ministarstvo civilnih poslova BiH, u Srbiji je do sada vakcinisano oko 35.000 hiljada naših građana – ističe Kojić.

Na pitanje, da li Ministarstvo civilnih poslova BiH raspolaže informacijom – koliko je do sada bh. građana primilo prvu, a koliko drugu dozu vakcine, Kojić odgovara kako se ti podaci trenutno ažuriraju, te da će valjane brojke biti dostupne sredinom sedmice.

Osvrnuo se i na ovih dana slab odziv građana Kantona Sarajevo na imunizaciju, a kao razlog navodi se i strah ljudi prema određenim vakcinama.

- Moje mišljenje je da su najsigurnije nabavke vakcina preko mehanizama. Kada govorimo o AstraZeneca vakcini, radi se o lijeku za čiju je upotrebu odobrenje dala Evropska agencija za lijekove (EMA), koja je najrigoroznije regulatorno tijelo na globalnom nivou. Dakle, ako EMA kaže da je AstraZeneca vakcina i dalje jako važan javno-zdravstveni alat u borbi protiv COVID-19, ne vidim razlog zašto naše stanovništvo bježi od te vakcine – kazao je Kojić.