open-navfaktor-logo
search
Ultimatumi i neizvjesnost
Dnevni red Skupštine nije usvojen: Tuzlanski kanton u 2021. ulazi bez Budžeta
Tuzlanski kanton danas nije dobio Budžet za 2021. godinu, a iz Ministarstva finansija najavljeno je da će pristupiti izradi odluke o privremenom finansiranu.
28.12.2020. u 14:32
get url
text
Skupština TK: Nije usvojen dnevni red
Skupština TK: Nije usvojen dnevni red

Budžet nije usvojen jer je na hitnoj sjednici Skupštine TK prijedlog dnevnog reda dobio samo 16 glasova "za", što nije potrebna većina, dok je 17 zastupnika bilo suzdržano. Time je sjednica naprasno zaključena bez ijedne donesene odluke.

Nova većina

Međutim, predstavnici nove većine, koji nisu uspjeli smijeniti Vladu TK, zbog potezana pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa, najavili su da neće podržati ni privremeno finansiranje kantona, dok Vlada TK i rukovodstvo Skupštine TK, koji nemaju podršku nove većine, ne odstupe.

- Mi smo na ovaj način pokazali da Vlada TK nema većinu u Skupštini i da ovaj način, na koji bi oni da upravljaju kantonom, nije moguć. Očekujemo da, kao i svugdje u svijetu, kada vlada predloži budžet i on ne dobije podršku, ta vlada ode. Očekujemo da Žarko Vujović i Boris Krešić (predsjednik i dopredsjedavajući Skupštine TK, op. a.) koji su isključivi krivci za ovu krizu jer su pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, također odu - rekao je Dževad Hadžić, šef Kluba zastupnika SDP-a.

Zaštite vitalnog nacionalnog interesa pokrenuta je suprotno ustavu, istakao je Hadžić, stoga i oni trebaju otići.

- Ukoliko Vlada TK ne podnese ostavku do petka, ja ću se povući i zatražiti da prvi naredni s liste Naše stranke uđe u Skupštinu TK. Pošto se radi o zastupniku iz srpskog korpusa, dobijamo Klub Srba, koji će spriječiti daljnu blokadu - najavio je danas šef Kluba zastupnika Naše stranke Selim Bešlagić.

On je istakao da će nakon toga biti usvojen ovaj isti Budžet TK, koji danas nije ni došao na dnevni red.

Vladu TK trenutno podržava 17 zastupnika iz SDA, DF-a, SD-a i SBiH, a novu većinu čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB s 18 zastupnika. SBB je izabrao novi tabor i tako promijenio odnos snaga pozicije i opozicije.

- Usvajanje Budžeta TK za 2021. je pitanje za one koji su blokirali kanton, a to su Žarko Vujović i Boris Krešić. Povlačanje vitalnog nacionalnog interesa po pretpostavci da neće biti izabrani Srbin i Hrvat, svjesna je blokada - rekao je šef Kluba zastupnika PDA Senad Alić.

Dodajmo da SBB danas nije podržao dnevni red iako su ministri te stranke, koji još sjede u Vladi TK, glasali za Prijedlog budžeta na sjednici Vlade, a zastupnica SBB-a Lejla Vuković prije samo šest dana za Faktor je potvrdila da će zastupnici ove stranke glasati za Budžet.

- Mi nećemo da budemo dio većine gdje je SDA - rekao je zastupnika SBB-a Nedžad Hamzić.

Predsjednik Skupštine TK iz SD-a Žarko Vujović rekao je danas da ostavku neće podnijeti te da je pitanje smjene rukovodstva Skupštine i Vlade TK otišlo na Ustavni sud FBiH.

Ustavni sud FBiH

- Sve dok Ustavni sud ne da svoj pravorijek, u skladu sa članom 149, napad je na ustavni poredak Federacije i Kantona. U pravu postoji pravilo prior tempore, potior iure - prvi u vremenu, jači u pravu, znači da zahtjev za smjenu rukovodstva nije moguć dok Ustavni sud ne odluči. Ko hoće da radi na silu, neka radi - rekao je Vujović.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović iz SDA rekao je da neće podnijeti ostavku jer smatra da je do sada radio u interesu građana.

- Ne vidim razlog zašto bih podnosio ostavku jer sam posao, zajedno s ministrima, obavljao odgovorno, na dobrobit građana. Ustavni sud moramo poštovati - rekao je Tulumović.

Šef Kluba zastupnika SDA Fahrudin Skopljak rekao je da je neodgovorno ponašanje zastupnika koji nisu prihvatili dnevni red.

- Na sjednici Skupštine trebalo je ukrstiti argumente. Naše svađe unutar Skupštine TK ne mogu dovesti u pitanje funkcioniranje Kantona i usvajanje Budžeta. Niko nema pravo da ucjenjuje 500 hiljada građana, zbog toga je neodgovorno ovo što su uradili zastupnici SDP-a, PDA, NS i SBB-a. Posebno jer su ministri iz SBB-a glasali za Budžet - kaže Skopljak.

Dokle će trajati pat pozicija u TK, u ovom trenutku niko ne zna jer je jasno da na ultimatum nove većine neće biti odgovoreno ostavkama. U ovom trenutku nije izvjesno ni usvajanje odluke o privremenom finansiranju kantona, a to znači da u februaru neće biti niakavih isplata iz budžeta, nema plaća, nema škola, nema novca ni za koga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.