open-navfaktor-logo
search
Amidža is back
Djela, ne samo riječi: Navijači FK Sarajevo s razlogom slave povratak Vincenta Tana
Amidža is back! Ovom porukom FK Sarajevo jučer je na čelo kluba najavilo povratak Vincenta Tana, malezijskog milijardera, koji je i prije osam godina digao klub na noge.
08.07.2021. u 13:23
get url
text

Tan je i proteklih godina bio u upravljačkim strukturama kluba, ali nije imao "glavnu riječ". Sada će se ponovo pitati o svemu...

VEZANI TEKST - FK Sarajevo obradovalo navijače: Amidža is back!

- Osnovni cilj postupka saniranja FK Sarajevo, realizacijom projekta Statuta kluba u 2013. godini, uvođenjem investicija u klub, te prihoda koje klub ostvaruje jeste oslobađanje FK Sarajevo od dugova, pritisaka i ucjena - poruka je koju su poslali iz premijerligaša sa Koševa u septembru 2015. godine kada su izmirli dug prema Poreznoj Upravi Federacije BiH.

Bordo klub je tada za godinu vratio približno dva miliona KM, a tada je oslobođen kamata i pripadajućeg dijela glavnice. A najveće zasluge za to idu Tanu.

Sarajevo je, podsjetimo, 2013. godine promijenilo Statut i dozvolilo ulaganje stranog kapitala i to kroz upravljačka i glasačka prava. U decembru iste godine Tan je postao većinski vlasnik Bordo kluba, a to mu je garantovalo pravo na postavljanje Skupštine, Upravnog i Nadzornog odbora, a u skladu sa Statutom.

Tan se odmah uhvatio poslao, a za nepune dvije godine misija je ispunjena - klub je "oslobođen dugova, pritisaka i ucjena". Uz vraćeni dug, u toku procesa stabilizacije Sarajevo je osvojilo Kup Bosne i Hercegovine, naslov prvaka države, te igralo play-off UEFA Evropske lige.

Nešto manje od šest godina kasnije FK Sarajevo opet ima dugove prema Poreznoj upravi FBiH. Na dan 31. mart 2021. godine Udruženje FK Sarajevo dužno je 831.124 KM.

Šta se u međuvremenu dogodilo na Koševu?

U martu 2019. godine Tan je odlučio prodati većinski dio upravljačkih i glasačkih prava Nguyenu Hoaiju Namu i PVF-u (Vietnam football development nad investment fund). Namu je prodao 60 posto udjela, a 30 posto je zadržao za sebe (10 posto su ulagači iz BiH). Iz Bordo kluba najavili su iskorak, ali... Uskoro su počeli i prvi problemi.

Tri mjeseca kasnije fudbaleri Sarajeva, nakon osvojene duple krune, odbili su ući u autobus i otputovati na pripreme u Sloveniju. Razlog? Nisu im isplaćene plaće i premije. Problem je ubrzo riješen. Ipak, novi problemi nastali su zbog pandemije koronavirusa, a rezultirali su povlačenjem Nama.

Vijetnamac se nije snašao, te se odlučio povući, odnosno Sarajevo ponovo prepustiti Tanu, od kojeg navijači Sarajeva očekuju mnogo. S razlogom jer je Amidža, kako ga odmilja zovu u Bordo taboru, u prvom mandatu pokazao da za kratko vrijeme može napraviti velike stvari.

VEZANI TEKST - FK Sarajevo na prekretnici: Maštali o iskoraku u Evropi, a sada im u mislima samo jedna riječ - "preživljavanje"

Potvrđeno je da će sa Malezijcem u FK Sarajevo stići još jedan investitor koji će imati određeni udio u upravljačkim pravima. Objašnjeno je kako će Tan preuzeti Namovih 60 posto, dok će novi "sponzor" preuzeto Tanovih 30 posto "dionica".

Prvi potez Malezijca bit će da izmiri aktuelna dugovanja jer osim poreznih dugova, Sarajevo je "kratko" i nekoliko plaća fudbalerima. Da proteklih mjeseci na Koševu "nisu cvjetale ruže" potvrđuje i to da su pojedini fudbaleri napustili klub iako su imali važeće ugovore. Tako su Hrvoje Miličević, Zinedin Mustedanagić, Jasmin Mešanović..., sporazumno raskinuli saradnju (oprostili dug za čiste papire).

Međutim, povratkom Tana očekuje se finansijska stabilizacija, koja će, uvjereni su svi, donijeti i bolje rezultate na terenu. Bordo klub je prošle sezone ispustio 13 bodova prednosti ispred Borca i ostao bez šampionske titule, a pitanje je kakav bi bio rasplet da su igrači imali redovna primanja.

No, problemi bi sada trebali biti prošlost jer: Amidža is back!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.