open-navfaktor-logo
search
Nije napunio 14
Dječak koji je počinio masakr u beogradskoj školi nije krivično odgovoran
Učenik VII razreda OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, K. K. (13) , koji je jutros hicima iz pištolja usmrtio osam učenika i učenica, kao i radnika osiguranja, a šest učenika i učenica, kao i nastavnicu teško ranio, nije krivično odgovoran, saopćilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.
03.05.2023. u 16:30
get url
text

VEZANI TEKST - Dječak iz Beograda mjesec unaprijed planirao masakr u školi, imao je spisak djece za likvidaciju i nacrte škole

Prema Zakonu o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivično-pravnoj zaštiti maloljetnih osoba, K. K. je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Načelnik beogradske policije Veselin Milić ranije danas objavio je da je K. K. rođen krajem jula.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu dječaka V. K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je počinio krivično djelo teška djela protiv opće sigurnosti.

Prethodno su na mjestu zločina uviđaj obavili dežurni zamjenici javnog tužioca Odjeljenja za opći kriminal i Odjeljenja za maloljetnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji su naložili da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od K. K. uzme izjava i da se obavi ljekarski pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mjere iz svoje nadležnosti dalje preduzeti.

Također je, kako navode iz Višeg javnog tužilaštva, naloženo da se od K. K uzme krv radi toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio pod dejstvom alkohola, narkotika, odnosno drugih prihoaktivnih supstanci.

Ispituju se sve okolnosti ovog slučaja, kako je došao do pištolja, kao i motivi ovog nezapamćenog zločina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.