open-navfaktor-logo
search
Vanredno obraćanje
Direktori institucija kulture: Skupština KS mora promijeniti odluku o moratoriju, ugrožen nam je rad
Održana je vanredna press konferencija direktora pet javnih ustanova iz kulture - Narodno pozorište Sarajevo, Sarajevski ratni teatar, Pozorište mladih, Internacionalni teatarski festival MESS i Kamerni teatar 55.
06.10.2020. u 11:08
get url
text

Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo donijela odluku o neformiranju upravnih odbora i moratoriju o zapošljavanju, predstavnici institucija kulture kažu da im je rad ugrožen. 

Direktori institucija kulture su kazali kako očekuju da Skupština KS promijeni svoju odluku.

- Nakon usvojenih zaključaka na Skupštini Kantona Sarajevo koji su direktno onemogućili rad sarajevskih teatara, isto tako i Opere, Baleta, Filharmonije i Internacionalnog teatarskog festivala MESS, šaljemo javni apel da se ovaj zaključak Skupštine Kantona Sarajevo pod hitno revidira i da se naše institucije izuzmu iz ovog zaključka. U protivnom naš daljnji rad bi bio nezakonit i mi već danas, dok pišemo ovaj apel, radimo nelegalno - stoji, između ostalog, u tekstu koji su potpisali Izudin Bajrović, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55, Ismir Fazlić, direktor Pozorišta mladih Sarajevo, Aleš Kurt, direktor Sarajevskog ratnog teatra SARTR, Adnan Džindo, direktor Baleta NPS-a, Nihad Kreševljaković, direktor MESS-a, i Samir Lokvančić, direktor Sarajevske filharmonije NPS-a. 

Šokirani su da je, kako su naglasili na press konferenciji, neselektivno donesen zaključak, i duboko vjeruju da se radi o previdu koji će brzo biti ispravljen.

- Zabranjuje nam se rad i angažman na privremenim i povremenim poslovima, ostajemo bez upravnih odbora, zabranjuje nam se rad ugovorom o djelu, zabranjuju se autorski honorari, zabranjuje se bilo kakva vrsta potpisivanja ugovora sa saradnicima na predstavama, čak se, koje li groteske, zabranjuje i rad hostesa (to su obično studenti koji rade na garderobi i na uvođenju publike u salu) - istakli su. 

{$galerijaFotografija}

Potcrtali su i da se u lošoj situaciji nalaze posljednjih 25 godina, zbog čega, između ostalog, nemaju dovoljno sredstava za njihov finalni proizvod - predstavu, te i da rade u prepolovljenoj sistematizaciji, što vrlo egzaktno mogu dokazati. 

- Postavljaju se pitanja da li je ova odluka nastala iz neznanja i nezainteresiranosti ili su imali plan da to urade? Ako su imali plan, onda trebamo znati ko je to naredio i zašto je naredio. Zašto neko želi da uništi kulturu u glavnom bh. gradu? Ko su ljudi u Vladi i Skupštini koji su to odlučili i zašto su to uradili? Ovo je početak civilizacijskog kraja jednog grada - naglasio je Aleš Kurt. 

Adnan Džindo, direktor Baleta NPS-a, podsjetio je da su jedini balet u BiH sa 24 uposlena, što je najmanje u Evropi. Napominje i da je za ulazak u Evropsku uniju, kojoj se svi nadamo, neophodno imati i balet, filharmoniju, teatre, operu...

- U godini kada slavimo 70 godina postojanja, nalazimo se u strašnoj krizi da ne znamo da li ćemo preživjeti nakon korone - istakao je Džindo. 

Direktori sarajevskih teatara naglasili su da otkazivanjem angažmana glumcima i umjetnicima koji su primljeni na ugovor o djelu neće moći izvoditi redovni repertoar, a niti proizvoditi nove predstave.

Pogledajte video sa današnje press konferencije upriličene u Kamernom teatru 55. 

 

Vanredni press direktora umjetničkih institucija 06.10.2020.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.