open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Direktor Toplana uručio otkaz rukovodiocu koji je odbio popravljati kotlovnicu u Centrali SDP-a
Ukoliko ne prihvati taj nezakoniti prijedlog, lišen bilo kakvih pravnih pretpostavki za prekid radnog odnosa, zaprijećeno mu je automatskim prekidom tog radnog odnosa sa otkaznim rokom od 15 dana
02.01.2020. u 09:04
get url
text
Berin Alagić

Direktor KJKP Toplane Sarajevo Berin Alagić, koji je na tu poziciju imenovan na prijedlog Socijaldemokratske partije (SDP), uručio je rješenje o otkazu ugovora o radu rukovodiocu odjela tog javnog preduzeća koji je odbio poslati radnike da popravljaju kotlovnicu u Centrali SDP-a u Sarajevu, koja uopće nije dio grijnog sistema Toplana.

VEZANI TEKST - Grijanje za čovjeka: SDP-ovo rukovodstvo Toplana radnike šalje da prave kotlovnicu u stranačkoj centrali

Rukovodiocu je, prema informacijama Faktora, dostavljeno rješenje o otkazivanju ugovora o radu, a istovremeno je ponuđeno zaključivanje novog ugovora pod izmijenjenim uvjetima u smislu promjene radnog mjesta i platnog koeficijenta kojeg to radno mjesto nosi.

Ukoliko ne prihvati taj nezakoniti prijedlog, lišen bilo kakvih pravnih pretpostavki za prekid radnog odnosa, zaprijećeno mu je automatskim prekidom tog radnog odnosa sa otkaznim rokom od 15 dana.

Alagića je, podsjetit ćemo, Nadzorni odbor KJKP Toplane na poziciju vršioca dužnosti direktora na tri mjeseca imenovao 18. oktobra ove godine, uz obavezu raspisivanja konkursne procedure za izbor novog direktora tog javnog preduzeća.

Predsjednik Nadzornog odbora Žan Matić, Alagićev stranački kolega, u kratkom razgovoru za Faktor kazao je da je konkursna procedura već okončana i da je upravo Alagić bio najbolji kandidat, te da će on biti direktor Toplana u naredne četiri godine.

- To je završeno sve. On je izabran na četverogodišnji mandat. Bio je konkurs, 100 posto je bio, samo ne znam kad – kazao nam je Matić.

Kada i gdje je raspisan konkurs, ostaje misterija. Na internet stranici KJKP Toplane, na kojoj se objavljuju informacije o konkursnim procedurama u tom preduzeću, informacija o tom konkursu nema. Informacija o raspisivanju konkursa za pozicije izvšnih direktora su, s druge strane, našle svoje mjesto.

Više sreće u pronalasku informacija o konkursu nismo imali ni pregledom stranice resornog Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture.

Ponadali smo se da ćemo više informacija saznati na stranici Vlade Kantona Sarajevo (KS), ali među nekoliko desetaka raspisanih konkursa nema i onog koji se odnosi na izbor direktora KJKP Toplane Sarajevo.

Tragom informacija o upitnosti Alagićeve stručne spreme za obnašanje te dužnosti, KJKP Toplane sredinom decembra dostavili smo upit o stepenu obrazovanja aktuelnog direktora tog javnog preduzeća, te u kojoj obrazovnoj ustanovi je stekao to obrazovanje. Odgovor još nismo dobili.

U tom preduzeću se, tvrde uposlenici, odvijaju brojne sporne aktivnosti, poput pokretanja nezakonitih pregovaračkih postupaka za nabavku opreme. U međuvremenu direktor, dodaju, namjerava promijeniti stranački dres i prikloniti se jednoj od stranaka koje bi trebale činiti novu vlast u KS, kako bi ostao na toj poziciji do kraja mandata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.