open-navfaktor-logo
search
Detalji istrage
Direktor "Pazarića": Novcem Zavoda gradili su privatne kuće, umjesto ploče postavljen rigips, otkrio imena
Vještaci građevinske struke utvrdili su da nijedna firma koja je gradila u sklopu Zavoda Pazarić nije imala licence za građenje. Također, kod gradnje Centra za osposobljavanje utvrđena je razlika od 143.600 KM. To znači, kako je objasnio Salić, da je dio planiranog novca završio u privatnom džepu
11.11.2019. u 12:07
get url
text

Redžep Salić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić", novinarima je danas saopćio da su nalazi Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine i sudskih vještaka pokazali da se u toj ustanovi dogodila velika pljačka. Ustanovljeno je da više firmi duguje Zavodu novac za kurbansko meso koje im je prodavano, pa tako firma RDA Company d.o.o.  iz Tuzle, tvrdi Salić, duguje oko 49.000 KM, a Društvo Brajlović 102.330 KM. 

Dvojica stolara su dali izjave tokom istrage gdje su potvrdili da su izrađivali namještaj za privatne potrebe uposlenika Zavoda. Sve je to plaćao Zavod. Salić tvrdi da je namještaj završavao u privatnim objektima Suada Heće i to dva bračna kreveta i krevet "samac" s ladicom i dvije natkasne. Za Zijada Korjenića dva "samca" kreveta i dva madraca. Po dva "samca" za Izeta Ramića i pravnika Jasmina Ćerimagića, po bračni krevet za Rešada Kolara i bivšu v. d. direktoricu Senadu Muharemović.

{$galerijaFotografija}

Vještaci građevinske struke utvrdili su da nijedna firma koja je gradila u sklopu Zavoda Pazarić nije imala licence za građenje. Također, kod gradnje Centra za osposobljavanje utvrđena je razlika od 143.600 KM. To znači, kako je objasnio Salić, da je dio planiranog novca završio u privatnom džepu. 

- Porezni inspektori i finansijska policija otišli u firmu MS Gradnja doo Hadžići koja je gradila objekat gdje im je direktor firme dao izjavu, da je firmi uplaćeno 250.000 KM, iako je stvarna vrijednost izvedenih radova 106.399 KM. Direktor firme MS Gradnja  je imao dogovor sa tadašnjim direktorom Zavoda Pazarić Jasminom Ćerimagićem i Anesom Kaletom, pravnikom Zavoda (član Upravnog odboraI. Naime, da bi prošao na tenderu morao je obećati da će odmah po zaključenju ugovora sa Zavodom Pazarić, posebno se odnosi na objekat Centar, izvoditi radove na njihovim privatnim stambenim objektima. I to na kući Kalete u Žunovnici i Ćerimagića na Prljavom brdu u Lukavici. Ukupan iznos potrošen na njihove kuće  je 140.000 KM. Dogovarao se kada će slati ljude da izvode radove. Te kada će kupiti i poslati određen materijal - iznio je pred novinarima Salić. 

Kaže kako se od novaca Zavoda adaptirao i stan Ćerimagića u sarajevskom naselju Grbavica gdje su na radove vođeni i štićenici Zavoda Pazarić. 

Dodaje da je Porezna uprava našla da Zavod u Pazariću treba platiti 594. 908, 76 KM poreza. Naglasio je da je Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike znao za kriminal u Zavodu Pazarić i o svemu je šutio. Smatra kako bi bilo moralno da Drljača podnese ostavku. Traži od premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, da smijeni Upravni i Nadzorni odbor. 

Objekat u kojem je održana konferencija za medije danas se vodi kao završen, premda to ne odgovara stvarnom stanju. Ustanovljeno je tokom pregleda inspektora da nedostaje jedna od nosivih ploča u objektu, koja košta oko 45.000 KM, a na čijem mjestu se nalazi samo rigips. 

- Ovaj objekat se vodi da je završen, a kao što se vidi nije. Ukupna investicija je bila oko 550.000 KM. Ovdje su nalazi sudskog vještaka koji je našao razliku od 254.829 KM. Nijedan objekat ne može biti primljen ako nije završen. Sudski vještak je našao šokantne podatke, ploče nema, samo rigips. Objekat je čitavom dužinom smanjen za metar i po. Terase su smanjene za 1,5 metar, djeca su živjela u vlazi - navodi Salić. 

Dodaje da kada je riječ o centralnom grijanju  u Zavodu Pazarić, da su i tu pronađene malverzacije.

- Što se tiče centralnog grijanja Benjamin Hrnjić, direktor firme BH Tehnika je dao izjavu u kojoj stoji da je firma dio ugovorenih radova izvela na objektima JU Zavod Pazarić, a drugi dio radova je obavljen na privatnom objektu u vlasništvu direktora Zavoda Jasmina Ćerimagića. Objekat je na lokaciji Prljavo brdo u Istočnom Sarajevu. Tu je razvedeno grijanje po uputama Ćerimagića. Radove nije platio Ćerimagić već su kompenzirani kroz izvedene radove na objektima u Zavodu Pazarić. O iznosima nisu vodili evidenciju - rekao je Salić.

Naglasio je  da tu nije kraj i "da se sprema pljačka od pet miliona KM, ali da će sve pojedinosti saopćiti isključivo premijeru Federacije Fadilu Novaliću". Novalića je pozvao da što prije posjeti Pazarić i da zaštiti štićenike Zavoda. 

Press Pazarić 11.11.2019
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.