open-navfaktor-logo
search
Nepovjerenje
Direktor o drami na UKC-u RS-a: Porodice pitaju da oni kupe medicinski kisik, da li se pacijenti guše
Generalni direktor UKC-a RS-a u Banjoj Luci Vlado Đajić potvrdio je da je nezavisna laboratorijska kuća jutros u ovoj zdravstvenoj ustanovi uradila uzorkovanje i obavit će analizu kisika, ali da zbog diskrecije ne želi saopćiti o kojoj laboratorijskoj kući se radi.
28.09.2021. u 11:59
get url
text

Premijer RS-a Radovan Višković je ranije potvrdio da se radi o laboratoriji iz Beograda, te da bi rezultati trebalo da budu poznati do kraja dana.

VEZANI TEKST - Višković: Jutros uzeti uzorci, danas će biti rezultati u vezi sa spornim kisikom

- Svima je jasno da je taj kisik ispravan i po standardima i da je izliječio hiljade pacijenata. Ono što je evidentno je da je neko nasamario Draška Stanivukovića koji je pokazao svoje bolesne ambicije i spremnost da gazi po vlastitom narodu da bi osvojio vlast – kazao je Đajić.

Međutim, naveo je da se u UKC-u RS-a dešavaju situacije u kojima pacijenti iskazuju nepovjerenje prema kisiku koji se daje pacijentima.

- Tri dana nisam izlazio iz UKC-a. Članovi porodica su zvali da pitaju mogu li za nekog svog negdje kupiti medicinski kisik, da li oni mogu da ga uvezu, pitaju šta da rade, da li se pacijenti gore guše... Imali smo par koji je 10-15 godina čekao bebu i dobili su je vantjelesno i ona je na kisiku. Možete li misliti kakve su to drame. Odgovrno tvrdim, kisik je ispravan – podvukao je Đajić.

Istakao je da su dezinformacije kako su sinoć kamionima dovožene boce sa kisikom u UKC, te da se svako u to može uvjeriti provjerom nadzornih kamera na ovoj bolnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.