Direktor Javnog preduzeća "Ilidža" Adnan Cvijetić: Prioritet nam je zimska služba

objavljeno: 16.09.2016. u 08:23

S obzirom na to da je Ilidža omiljeno mjesto turista koji dolaze u posjetu BiH, nužno je bilo formirati ovakvo komunalno preduzeće, ističe Cvijetić.

Razgovarala: Elma Hadžimejlić

Ilidža od juna prošle godine ima svoje javno preduzeće koje obavlja komunalne i druge djelatnosti od javnog interesa za ovu općinu.

Direktor preduzeća Adnan Cvijetić za Faktor je kazao da se osnivanje preduzeća pokazalo opravdanim i uspješnim.

FAKTOR: Zbog čega Ilidža ima posebno komunalno preduzeće?

CVIJETIĆ: S obzirom na to da je Ilidža omiljeno mjesto turista koji dolaze u posjetu BiH, nužno je bilo formirati komunalno preduzeće koje bi adekvatno odgovorilo na potrebe lokalnog stanovništva i turista. Naš primarni cilj bio je da osiguramo što bolje i kvalitetnije održavanje površina koje nisu u programu održavanja kantonalnih javnih preduzeća. Nakon što ispunimo svoj primarni cilj, radit ćemo na tome da poboljšamo kvalitetu života u općini Ilidža, kako u pogledu životne sredine tako i kulturnih dešavanja.

FAKTOR: Koliko je radnika zaposleno u preduzeću?

CVIJETIĆ: Trenutno upošljavamo 15 radnika, a još 25 radnika povremeno obavlja poslove na projektima javnih radova. Preduzeće se finansira dijelom iz budžetskih sredstava, a dijelom iz vlastitih sredstava.

FAKTOR: Koje je projekte preduzeće realiziralo u proteklom periodu?

CVIJETIĆ: Naš stalni posao obuhvata uređenje i održavanje korita vodotoka na području općine, Večerica, Rakovički potok i Dobrinja. Radnici kontinuirano rade i na održavanju higijene na zelenim površinama, dječijim igralištima i sportskim terenima. Preduzeće brine i o javnim česmama, fontanama i spomen-obilježjima, te sadnji drveća i ukrasnog bilja. Očišćena je ljetna pozornica Ilidža, te uklonjena korozija i ofarbana ograda Mosta Alije Izetbegovića u Sokolovićima.

FAKTOR: Koje su planirane aktivnosti u nadležnosti preduzeća?

CVIJETIĆ: U narednom periodu prioritet je formiranje zimske službe, osiguranje mehanizacije za sve buduće planirane projekte, hortikulturalno uređenje mjesnih zajednica na području općine Ilidža i još mnogo toga za ljepši ambijent.

(Faktor.ba/Foto: J. Brutus)