open-navfaktor-logo
search
Ukrajinski velikani
Dinamo Kijev i Shakhtar iz Donjecka kreću na evropsku humanitarnu turneju
Turski fudbalski klub Galatasaray i Dinamo Kijev igrat će 14. aprila humanitarnu utakmicu za pomoć ukrajinskoj siročadi.
07.04.2022. u 16:46
get url
text

Istovremeno, fudbaleri Shakhtara iz Donjecka u Turskoj će 13. aprila igrati s Bešiktašom, te šest dana poslije s Fenerbahčeom.

Nakon toga, popularno zvani Rudari iz ukrajinske regije Donbas sastat će se sa Sevillom, Hajdukom iz Splita, PSG-om i Laziom, javlja Anadolu Agency (AA).

U znak solidarnosti i podrške narodu Ukrajine, Galatasaray će 14. aprila ugostiti ekipu Mircee Lucescua na svom terenu, u humanitarnoj utakmici koja ima za cilj prikupljanje sredstava.

Menadžer Dinamo Kijeva Lucescu, bivši trener Bešiktaša, Galatasaraya, kao i selektor turske fudbalske reprezentacije, rekao je u četvrtak za AA da je proveo dugi niz godina radeći u Turskoj, ističući da vrlo dobro zna koliko je turski narod spreman pomoći.

Lucescu osudio "noćnu moru"

Osuđujući "noćnu moru" s kojom se ljudi u Ukrajini suočavaju već šest sedmica, Lucescu je rekao:

- Želimo im pokazati našu podršku fudbalskim utakmicama koje ćemo igrati. Ovom ratu će sigurno doći kraj. Mislim da je sport u ovom pesimističnom okruženju element koji ujedinjuje i obnavlja.

Lucescu, koji zbog rata sada živi u Rumuniji, rekao je da će Dinamo Kijev 12. aprila odigrati utakmicu protiv Legije Warszawa u Poljskoj.

U Turskoj se okupljaju i fudbaleri Shakhtara iz Donjecka, gdje će odigrati niz humanitarnih utakmica u okviru "Globalne turneje za mir", navedeno je na web-stranici kluba.

U narednim danima Shakhtar će biti smješten u Istanbulu. Neki od ukrajinskih fudbalera su već stigli ovdje, a očekuje se da će im se uskoro pridružiti i ostali igrači.

Za danas se očekuje dolazak stručnog štaba Shakhtara. Čim treneri formiraju ekipe i procijene formu svakog igrača, krenut će s trenažnim procesom.

Prve utakmice u okviru Shakhtarove "Globalne turneje za mir" ukrajinska ekipa će odigrati 13. i 19. aprila.

Shakhtar, kompanija SCM i Fondacija Rinat Akhmetov, već su donirali oko 1,4 milijarde ukrajinskih grivni (43,7 miliona eura) za pomoć Ukrajincima tokom 40 dana rata. Taj iznos uključuje humanitarnu pomoć civilima, kao i pomoć Oružanim snagama Ukrajine i snagama Teritorijalne obrane u desecima gradova i mjesta.

Srna: Pomoć je trenutno najvažnija stvar

Sportski direktor Shakhtara iz Donjecka Darijo Srna iz Hrvatske izjavio je kako je UEFA dala zeleno svjetlo za održavanje velikog broja prijateljskih utakmica u Evropi te da su na temelju toga fudbaleri dobili dozvolu za odlazak u inostranstvo.

- Moći će putovati za tri dana. U međuvremenu ćemo odmah, zajedno sa stručnim štabom i svim ukrajinskim igračima, otići u Istanbul. Nažalost, mnogi brazilski igrači neće biti prisutni jer većina njih odbija učestvovati. Možda će stići samo Marlon i Ismaily. Počinjemo igrati u Turskoj kada se 13. aprila sastajemo s Bešiktašom, a 19. aprila s Fenerbahčeom, zatim sa Sevillom, Hajdukom iz Splita, PSG-om, Laziom - rekao je Srna.

Dodao je kako će cjelokupan novac od ovih utakmica biti poslan u Ukrajinu za pomoć Ukrajincima i djeci.

- Trenutno je ovo najvažnija stvar koju možemo učiniti da pomognemo. Kako je rekao predsjednik našeg kluba Rinat Ahmetov, "doći će vrijeme kada ćemo obnoviti Ukrajinu i uložiti sve svoje sposobnosti i sredstva da se Ukrajina oporavi i postane jaka i prosperitetna zemlja" - kazao je Srna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.