Čini se kako je pritisak brojnih olimpijskih odbora, sportskih saveza i sportista urodio plodom.

- Na temelju podataka koje posjeduje MOO, odlučeno je o odgodi - prenosi Hina Poundovu izjavu.

- Koliko znam Igre neće započeti 24. jula - dodao je Kanađanin koji je desetljećima jedan od najutjecajnijih članova MOO-a.

Olimpijske i Paraolimpijske igre bi se trebale održati iduće godine, a detalji će biti razrađeni u naredna četiri tjedna.

Glasnogovornik MOO-a Mark Adams nije želio komentirati Poundov istup, tek je istaknuo kako svaki član MOO-a ima pravo tumači odluku izvršnog odbora koja je objavljena jučer.

Na vanrednom sastanku IO-a je zaključeno da će u sljedeće četiri sedmice biti donijeta konačna odluka o sudbini Olimpijskih igara u Tokiju, a među mogućim scenarijima prvi se put spominjala i odgoda, ali je naglašeno kako otkazivanje Igara ne dolazi u obzir.

Japanski premijer Shinzo Abe u ponedjeljak je po prvi put najavio kako njegova zemlja uzima u obzir mogućnost odgađanje OI koje bi se trebale održati u Tokiju od 24. jula do 9. augusta zbog pandemije koronavirusa od kojega je dosada umrlo gotovo 15.000 osoba diljem svijeta.

- Ukoliko održavanje Igara u njihovoj integralnoj formi ne bude moguće, tada ćemo razmotriti mogućnost njihove odgode. No, otkazivanje Igara za sada nije opcija - izjavio je Abe u japanskom parlamentu.

Otpor održavanju Olimpijskih igara u julu ove godine naglo je ojačao u proteklih 48 sati, iskazan u pozivima nekoliko utjecajnih aktera, uključujući američke i britanske atletičare i olimpijske odbore nekoliko zemalja da se igre zbog pandemije odgode.

Kanada je prva zemlja koja je objavila da neće slati sportiste u Tokio, dok je Australski olimpijski odbor danas objavio da bi se njihovi sportisti trebali početi pripremati za to da će Igre biti održane 2021. godine.

- Nalazimo se usred globalne zdravstvene krize koja je daleko značajnija od sporta - naveli su u izjavi Kanadski olimpijski odbor i Paraolimpijski odbor.

- Zbog COVID-a i rizika povezanih s tom bolešću nije sigurno za naše sportiste ni za zdravlje i sigurnost njihovih porodica i šire kanadske zajednice da nastavimo trenirati i pripremati se za Igre - objavili su.

Sportisti s invaliditetom mogu biti izloženi posebnom riziku od epidemije jer neki imaju zdravstvene probleme.

Odgoda bi bila težak finansijski udarac za zemlju domaćina, Japan koja je uložila više od 12 milijardi dolara, međutim očito je pobijedio razum.

Više od 337.000 ljudi zaraženo je novim koronavirusom širom svijeta, a više od 14.600 umrlo je od pandemije za koju je Svjetska zdravstvena organizacija rekla da se ubrzava.