open-navfaktor-logo
search
Prozvao premijera FBiH
DiCaprio pohvalio Albaniju zbog spašavanja rijeke: Čekamo poteze Novalića i njegove Vlade
Holivudski glumac Leonardo DiCaprio na društvenim je mrežama ponovo komentarisao pitanje zaštite rijeka u BiH i na Balkanu, istakavši da se u vezi s tim još čekaju potezi premijera FBiH Fadila Novalića i njegove Vlade.
18.11.2020. u 08:44
get url
text

VEZANI TEKST - Leonardo DiCaprio na Instagramu citira Fadila Novalića 

- Dok čekamo da federalni premijer i njegova vlada u BiH poduzmu pravne korake kako bi zaštitili rijeke u zemlji od daljnjeg uništavanja malim hidroelektranama, iz Albanije stižu vrlo obećavajuće vijesti. Vjosa, jedna od posljednjih velikih evropskih divljih rijeka, mogla bi biti spašena od razvoja hidroenergije – naveo je DiCaprio.

Istakao je da je albanski premijer Edi Rama 25. septembra ove godine izvijestio da je projekt izgradnje brane Kalivac odbijen te da će to područje postati nacionalni park.

- Nacionalni park Vjosa Wild River postao bi najveće evropsko mjesto koje je pod zaštitom. Prostirao bi se na nekoliko stotina kilometara i štitio stotine, pa čak i hiljade biljnih i životinjskih vrsta, poput evropske jegulje i nedavno otkrivene Vjosa kamene muhe - dodao je DiCaprio, navodeći kako je to veliko postignuće za Albaniju i ostatak Evrope.

Također je kazao kako očekuje dobre vijesti i konkretne akcije za trajnu i potpunu zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini Albaniji i ostatku balkanske regije. Novalić je jučer u Vladi FBiH imao radni sastanak s resornim ministrima o aktivnostima na zaštiti rijeka u našoj zemlji. Podsjetimo, DiCaprio je ranije citirao Novalića u vezi s ovim pitanjem, navodeći da je on dao podršku protestima protiv gradnje malih hidroelektrana.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.