open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
DF pozvan na konsultacije u OHR, Schmidt se nije pojavio: To je kukavički
Delegacija Demokratske fronte pozvana je danas na sastanak u Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), ali tu nije bio visoki predstavnik Christian Schmidt te su predstavnici ove stranke otišli nakon što su samo predali određene prijedloge izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH.
31.08.2022. u 14:10
get url
text

U zgradu OHR-a na sastanak su došli Dženan Đonlagić, generalni sekretar DF-a i predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, i Zlatan Begić, potpredsjednik DF-a i zastupnik te stranke u bh. Parlamentu.

Radi se o nastavku konsultacija predstavnicima stranaka u vezi s nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH i izmjenama Ustava FBiH. Međutim, Schmidt nije bio na tom sastanku, što je izazvalo nezadovoljstvo iz DF-a. Na sastanak sa Schmidtom, kako su kazali, stigli su tek njegovi saradnici.

- Schmidt ne mora donositi rješenja koja će ispuniti želje HDZ-a, rješenja kojim će zakucati ekser u ideju građanske BiH. Ako ih želi, neka se raspiše referendum, neka se pitaju građani.

Nikakvi etnički procenti, konsenzusi nisu dobri. Linija ispod koje ne idemo je provedba svih presuda Evropskog suda iz Strazbura – rekao je Đonlagić.

Istakao je da je bilo dostojno da Schmidt bude tu ako su već pozvani da razgovaraju o provedbi presuda, izmjenama Ustava i Izbornog zakona.

- To je kukavički potez. Ima vremena da sastanči s premijerima susjednih država o ustavnom uređenju BiH, a nema vremena da sastanči i radi konsultacije sa izabranim predstavnicma građana.

Cijeli proces služi legitimizaciji budućih njegovih loših poruka kako bi se stvorio privid da je obavio konsultacije i nametnuo neke odluke – dodao je Zlatan Begić.

Schmidtu je poručio da pravi Palestinu u svojoj zemlji. Pozvao ga je da se pogledaju u oči javno, a ne iza pet zatvorenih vrata u OHR-u.

Predstavnici DF-a su u OHR dostavili prijedoge izmjena Ustava i Izbornog zakona koji duže od dvije godine, kako kažu, stoje u ladicama u bh. Parlamentu. Ocijenili su da nemaju glavnog sagovornika, odnosno Schmidta, i da nemaju dalje tu šta sjediti.

- Ako je ovo bio pokušaj da se kroz ove konsultacije da legitimacija budućim odlukama, ne, za buduće odluke koje će etnički zacementirati zemlju posljedice će snositi visoki predstavnik – poručio je Đonlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.