open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Dević: Ova Facebook vlada treba da ode
Mahir Dević, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, u pauzi skupštinskog zasjedanja kazao je zašto sadašnja vlada KS treba da ode. On je naglasio da ta vlada nema niti jedan ozbiljan pomak za godinu, izuzev što su više bili na Facebooku i u objavama.
29.01.2020. u 13:28
get url
text

- Nema razloga da se pravi ovolika emotivna drama od odlaska neke vlade. Naime, vlade u KS su bile i odlazile. Stranka demokratske akcije je pobjednik na proteklim općim izborima sa 54.000 glasova i sa najvećim brojem mandata. Kada su formiralu vladu bez nas u Kantonu Sarajevo, mi smo rekli da je ta vlada legalna, ali da nema izborni legitimitet. I čuli ste u obraćanju premijera Forte da je osnovni cilj da se SDA izbaci iz te vlade. Ja sada ovdje postavljam kontra pitanje: "Zašto bi ova vlada trebala da ostane?" Ja ne vidim niti jedan ozbiljan  pomak koji je napravljen u proteklu godinu u Kantonu Sarajevo – rekao je Dević.

Dodaje kako nema razloga da se ne shvata promjena parlamentarne većine i da se maltene suze puštaju u skupštinskoj sali.

- Ovo je posao, politika. Nama treba dalje raditi. Što se tiče rada premijera, za godinu klub koji čini deset zastupnika uz SDA nikada pozvao nije niti na jedan razgovor. Nikada nijednu konsultaciju nije napravio s nama. Nekoliko puta smo s njim tražili sastanak. To najbolje govori o njegovom integrativnom vladanju u KS. Oni su uveli novinu da su se više reklamirali, nego što su radili. Ovo je bila jedna Facebook vlada. Više je bila na Facebooku, u objavama, medijima, nego što je imala konkretne rezultate – rekao je Dević.

Osvrnuo se na izjave ministra privrede Harisa Bašića da će nova vlada KS početi raditi tek iza lokalnih izbora.

- Ako sam ga dobro shvatio, on je najavio da će oni ponovo smijeniti vladu koju ćemo mi imenovati pa da će se vratiti iza lokalnih izbora. Zaista ne bih to komentarisao – rekao je Dević.

Dodaje da se postojeća vlada odlično izreklamirala, strašna sredstva ulažući u kupovanje medija.

- Ako na određenim portalima svaka dva sata imate objavu članka u korist prelaska Jasne Duraković. Pazite, to je ono što se desilo u Narodnoj skupštini RS-a, to je afera "Papak". Od toga je ovdje napravljen moralni čin. Žena koja je bila druga na listi, po automatizmu je prošla. Moralni čin bi bio da je ona rekla: "Ne slažem se ja sa vašom politikom, predsjedniče, evo vam mandat nazad." Oko prelaska kolegice vi ste imali takvu medijsku dramu i hajku u KS da je od nje napravljen superheroj – rekao je Dević.

Osvrnuo se i na informaciju da su trolejbusi vrijedni 155.000 KM kupljeni za 1,4 miliona KM.

- Dobro bi bilo da odgovore na tu vrstu priče. Ljudi se bore protiv korupcije, svi prije njih su bili lopovi, kriminalci, pogotovo ako su bili iz SDA, a onda imate medij koji objavi takve šokantne podatke. Oni treba da odgovore na to. Duplo gore stvari su radili od SDA u Kantonu Sarajevo i to će vrijeme pokazati. Samo su ih drugačije predstavljali. Svako ko je učinio neko loše djelo, neka odgovara za to. Ovo je jedna od najlošijih vlada u KS koja je ikada postojala – rekao je Dević.

Dodaje da bi se nova vlada KS trebala formirati do kraja februara, a prioritet će biti usvajanje budžeta za ovu godinu. 

_DSC9472.JPG
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.