open-navfaktor-logo
search
Usprotivio se SDP-u
Denis Bećirović: Javno i nedvosmisleno podržavam zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice
Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović ponovo je javno iskazao neslaganje sa svojom strankom u vezi sa podrškom zajedničkom kandidatu probosanskih stranaka za načelnika Općine Srebrenica.
02.06.2020. u 09:33
get url
text

Probosanski blok kojeg čine Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost i Pokret demokratske akcije su, podsjećamo, postigli dogovor o zajedničkom kandidatu, a SDP je to odbio jer, kako su se pravdali iz te stranke, ne žele biti dio "bošnjačke reprezentacije".

VEZANI TEKST - Probosanski blok postigao dogovor: Kandidat za načelnika Srebrenice Alija Tabaković

Za razliku od svojih stranačkih kolega, Bećirović je ponovo istaknuo kako ostaje dosljedan i konzistentan do kraja, te ističe da je godinama argumentirano i javno zagovarao da političke stranke koje priznaju i poštuju presude međunarodnih i domaćih sudova kandidiraju zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice.

- Zato javno i nedvosmisleno izražavam podršku zajedničkom kandidatu političkih stranaka koje poštuju pravosnažne sudske presude o počinjenom genocidu nad Bošnjacima – napisao je Bećirović.

Njegovo saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Srebrenica je jedino mjesto u Evropi gdje je nakon Drugog svjetskog rata počinjen genocid. Sve dok je na društvenoj sceni anticivilizacijsko negiranje sudski i naučno utvrđenih činjenica glavna linija razgraničenja među političkim strankama u Srebrenici mora biti pitanje priznanja počinjenog genocida. Suštinski u Srebrenici postoje političke stranke koje priznaju počinjeni genocid i one koje ne priznaju. Sve druge razlike među političkim strankama su sekundarne prirode sve dok javno djeluju destruktivne snage koje negiraju sudski i naučno utvrđene činjenice.

Vrijeme je da sudske presude zažive na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine. Srebrenica nije pitanje pozicije ili opozicije. To je sveto mjesto gdje moramo pokazati političku zrelost, ozbiljnost i odgovornost da se izdignemo iznad uskostranačke logike razmišljanja i učinimo sve što je u našoj moći kako bismo pobijedili negatore međunarodnih i domaćih sudskih presuda o počinjenom genocidu nad bošnjačkim stanovništvom. Zato je civilizacijska, moralna i politička obaveza da u Srebrenici podržimo jednog kandidata za načelnika Srebrenice koji će imati šansu da pobijedi destruktivne političke faktore koji još negiraju počinjeni genocid.

Srebrenica mora biti iznad i ispred stranačkih, grupnih, ličnih i drugih partikularnih interesa. Srebrenica ne smije biti predmet uskostranačkih prepucavanja i dnevnopolitičkih taktika, posebno u godini kada se obilježava 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima "sigurne zone UN-a" Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.