open-navfaktor-logo
search
Burno na sjednici
Delegati Doma naroda FBiH pitali za vakcine: "Pribilježili smo se za 1.600.000 doza"
Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH burne reakcije delegata su izazvale informacije od epidemiološkoj situaciji i planu vakcinacije protiv COVID-19 koje su prezentirali predstavnici Vlade FBiH.
18.02.2021. u 16:17
get url
text

Šef Službe za epidemologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo Sanjin Musa je ukazao kako se od početka februara bilježi porast obolijevanja u Kantonu Sarajevo, gdje je evidentirano 184 oboljelih na 100 hiljada stanovnika.

Ciljne skupine stariji od 65 godina 

- Ipak, pokazalo se da su zaštitne mjere donesene u 11 mjesecu prošle godine, dale svoj rezultat. Društvo je funkcioniralo za razliku od evropskih zemalja - rekao Musa.

Delegatima se obratila i Snježana Bodnaruk, sekretar Federalnog ministarstva zdravstva govoreći o operativnom planu vakcinacije protiv COVID-19 kazavši da on sadržava ko su ciljne grupe, postupanje odgovornih organa, hladni lanac.

- Vlada FBiH je opredijeljena za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove a to su Pfizer, Moderna i AstroZeneca, odnosno, koje od njih odobri naša Agencije za lijekove BiH, ako ih registrira. Naime, do sada nije bilo podnesenih zahtjeva od stranih proizvođača - rekla je Bodnaruk.

Podsjetila je da su ciljne skupine u vakcinaciji zdravstveni radnici, korisnici domova za stare osobe i uposlenici u tim domovima, kao i stariji od 65 godina, odnosno, osobe sa komorbiditetima.

Damir Marjanović je pitao predstavnike Vlade FBiH na osnovu čega temelje mišljenje da je dobro odgovoreno na pandemiju u smislu funkcioniranja javog zdravstva.

Kako su u RS-u dobili cjepiva? 

- Po stopi smrtnosti smo drugi u Evropi i 16-ti u svijetu, da li su to pokazatelji dobrog funkcioniranja zdravstva? Zanima me, postoje informacije o pojavi novih sojeva, u kojem procentu su prisutni i postoji li jasan proces praćenja tih sojeva? Nije mi jasna uloga Kriznog štaba FBiH da li je Vlada FBiH uvijek prihvatala i sprovodila odluke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Kako su u RS dobili cjepiva a nije do sada nijednu vakcinu odobrila Agencija za lijekove BiH? Zanima me kada dolaze vakcine i koje - rekao Marjanović.

Delegat Zvonko Marić je pitao na temelju čega je sačinjen plan vakcinacije, jer nije poznato još uvijek ni koju vakcinu ćemo dobiti.

- Ili možda znate koje ćemo vakcine dobiti? Puno je nedoumica, ko može nabaviti vakcinu? Vlada KS je pokušala, danas čujemo da država treba da se izjasni. Ostavlja se dojam da to što nemamo vakcine je odraz neznanja, nesposobnosti, ili nemoći zbog uređenja kakvo imamo - govori Marić.

Pitali su delegati kada se može očekivati nabavka vakcina i po kojim kriterijima će biti podijeljene po kantonima. Kako se misli spriječiti zloupotreba vakcina, viškova. 

- Jedan uvaženi delegat je na prošloj sjednici ovog Doma rekao da je najzaslužniji Bog što smo dobro prošli u pandemiji. Dolazim iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH i naši glavni argumenti kada ulazimo u analize su podaci. Kada je riječ o smrtnosti, to je 117 slučajeva na 100.000 stanovnika, za FBiH, od kojih je 80 posto u dobi više od 60 godina. Što se tiče plana cijepljenja, posljednja informacija je o 23.400 doza Pfizer vakcina. U stalnom smo kontaktu s Ministarstvom civilnih poslova BiH - odgovorio je epidemiolog Sanjin Musa.

Pribilježili se za vakcine kod Evropske unije 

Dodaje da je pored COVAX, drugi mehanizam nabavke zajednička nabavka Evropske unije.

- Mi smo u 11 mjesecu dobili od njih informaciju da se pribilježimo za broj doza. To smo također uradili za dodatnih 800 hiljada doza. Znači, 800 hiljada doza COVAX i 800 hiljada doza, zajednička nabavka Evropske komisije. Govorimo, dakle, o milion i 600 hiljada doza - rekao je Musa.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.