Gradska uprava i resorno kantonalno ministarstvo pripremili su kompletnu dokumentaciju, tako da će građevinski radovi početi kroz nekoliko dana.

Potvrđeno je kako je ovo samo još jedan u nizu planiranih projekata Federalne direkcije za ceste u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu (USK).

 - Izuzetno važan projekat za grad Bihać, s obzirom da će se središte grada dodatno saobraćajno rasteretiti. Moram istaći da je Unsko-sanski kanton dobio značajna sredstva za modernizaciju magistralnih puteva i općenito putno - komunikacijske projekte. Samo u Bihaću je planirana izgradnja zaobilaznice Izačić - Kamenica, ove devijacije, zatim treće trake Gorjevac - Ripački klanac, kružnog toka u naselju Kamenica, rješavanja putnog povezivanja sa naseljem Mali Lug prema Srbljanskom platou i za sve to je osigurano više od 20 miliona KM. Sredstva su osigurana, međutim neophodno je malo ubrzati administraciju, odnosno dobivanje potrebne dokumentacije - naveo je federalni ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Šemsudin Dedić.

Izgradnja devijacije puta Petog korpusa ARBiH podrazumijeva dva kružna toka i lakši obilazak središta grada prilikom uključivanja na putnu komunikaciju sa Cazinom, Bosanskom Krupom i Banja Lukom.

- Sa izvođačem radova je sve dogovoreno, a intenzivniji radovi će početi za nekoliko dana, s obzirom na najavljene pogoršane vremenske uslove za vikend. Dobit ćemo modernu putnu komunikaciju sa dva kružna toka, tako da ćemo značajno olakšati odvijanje saobraćaja, ali i modernizirati dio grada gdje se nalaze Dom zdravlja, autobusna stanica i drugi važni objekti i trgovački kompleksi - izjavio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Federalna direkcija za ceste već je u ovoj godini završila značajan dio projekta izgradnje pješačke zone i biciklističke staze u najprometnijoj bihaćkoj Ulici "Dr. Irfana Ljubijankića", tako da se očekuje i skorašnji završetak tog projekta koji podrazumijeva i izgradnju još jednog kružnog toka.