Dani za pamćenje: Željo je prvi Evropu "doveo" u domovinu, Sarajevo je čast bh. fudbala "branilo" u Belgiji

objavljeno: 22.07.2017. u 17:41

Prije tačno 19 godina odigrana je prva međunarodna klupska utakmica na teritoriji nezavisne Bosne i Hercegovine, a 22. augusta 1998. godine fudbaleri Željezničara su na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović - Hase" ugostili škotski Kilmarnock. Dan ranije je Sarajevo gostovalo kod belgijskog Germinal Ekerena.

Iako su Plavi pobjedom nad Sarajevom u finalu prvog zajedničkog play-offa osvojili prvu titulu šampiona naše zemlje, papirić sa imenom kluba iz Doline ćupova nije se našao u jednoj od kuglica u žrijebu za kvalifikacije za grupnu fazu Lige prvaka.

Umjesto toga, odlukom UEFA-e Željezničar se u sezoni 1998/1999, kao prvak Bosne i Hercegovine, našao među učesnicima tadašnjeg Kupa UEFA-a, zajedno sa gradskim rivalom kojeg je porazio u finalu doigravanja za šampionsku titulu.

Žrijeb je, ekipu na čijoj je klupi u to vrijeme sjedjela klupska legenda Enver Hadžiadbić, spojio sa Kilmarnockom. Osim što je škotski tim bio prvi koji će gostovati u nezavisnoj BiH, za Plave je ovaj meč bio i prvi nastup u Evropi još od tragičnog nastupa u polufinalu Kupa UEFA u sezoni 1984/1985, kada je mađarski Videoton spriječio jednu sjajnu generaciju Željezničara, koju je sa klupe predvodio Ivica Osim, da zaigra u finalu ovoga takmičenja.

Željezničar je u prvom susretu, u kojem su boje Plavih branili Adnan Gušo, Bulend Biščević, Edis Mulalić, Edin Kunić, Almir Gredić, Nermin Fatić, Nermin Vazda, Dželaludin Muharemović, Adin Mulaosmanović, Rusmir Burek i Senad Žerić, odigrao 1:1.

Zanimljivo da je pored Mulaosmanovića, koji je danas pomoćnik Slavke Petrovića, u sastavu Željezničara bio i Aldin Čenan, današnji sportski direktor najtrofejnijeg bh. kluba, no on je utakmicu počeo na klupi baš kao i Miroslav Kružik, Ismir Kozić, Adnana Pehlivanović, Muamer Jahić, Nedžad Selimović i Edin Šopović.

Strijelac za tadašnjeg aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine bio je Nermin Vazda, dok je za goste pogodio Kevin McGowne. U revanšu je Kilmarnock slavio s 1:0 i plasirao se u drugi krug kvalifikacija Kupa UEFA.

Dan prije utakmice Željezničar - Kilmarnock FK Sarajevo gostovao kod belgijskog Germinal Ekerena. Bila je to prva evropska utakmica jednog kluba iz BiH pod njenom zastavom. Belgijanci su slavili sa 4:1, a jedini gol za Sarajevo postigao je Amar Ferhatović. U uzvratu na Koševu nije bilo golova, pa su oba bh. tima prve evropske nastupe pod zastavom BiH okončali neuspješno.

Iako su to bili prvi poslijeratni nastupi, tadašnji timovi gradskih rivala iz naše prijestolnice danas bi sigurno bili mnogo kvalitetniji i konkurentniji u Evropi nego što su to trenutno timovi Željezničara i Sarajeva.