open-navfaktor-logo
search
Mundijal 2022
Dan odluke u Kataru: Sve oči uprte u Srbiju i Švicarsku, u osmini finala slobodna još dva mjesta
Grupna faza Svjetskog prvenstva u Kataru završava današnjim utakmicama trećeg kola u grupama G i H.
02.12.2022. u 08:29
get url
text

Prvi će na travnjak selekcije iz grupe H. Snage će od 16 sati odmjeriti Gana - Urugvaj i Južna Koreja - Portugal.

Portugalci su iz ove grupe sa šest bodova osigurali nokaut rundu, a prvu poziciju, koja garantuje da se u osmini finala neće sastati s Brazilom, mogu osigurati pobjedom ili remijem.

Svaki drugi ishod osim pobjede značio bi kraj za Južnu Koreju.

Urugvaju također igra pobjeda, ali pod uvjetom da Južna Koreja ne savlada Portugal. Ako obje selekcije slave, o drugoj poziciji odlučivala bi gol-razlika.

I Gana se nada trijumfu nad Urugvajem. U slučaju remija, prošli bi dalje pod uvjetom da Južna Koreja ne savlada Portugal.

Standings provided by Sofascore

Od 20 sati u grupi G sastaju se Brazil - Kamerun i Srbija - Švicarska. Brazil je čekirao kartu za osminu finala, a svi ostali mogu završiti kao drugi.

Srbija i Kamerun moraju pobijediti kako bi zadržali šanse za plasman u osminu finala. Ako Srbija savlada Švicarsku, a Kamerun iznenadi Brazil, o putniku u narednu rundu odlučivala bi gol-razlika između Srbije i Kameruna.

Švicarskoj pobjeda garantuje naredni krug, a eventualni remi sa Srbijom vodi Švicarce dalje pod uvjetom da Brazil pobijedi ili remizira s Kamerunom.

Standings provided by Sofascore

Utakmica između Srbije i Švicarske bit će pod posebnom lupom. Rivalstvo koje to zapravo i nije "rodilo" se na Mundijalu u Rusiji 2018. godine. Velike tenzije dignute su u Srbiji zbog igrača albanskog porijekla u selekciji Švicarske. Sudbina je htjela da upravo Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri tada pogode mrežu Srbije u pobjedi Švicaraca rezultatom 2:1, a kod proslave pogotka pokazali su dvoglavog orla, što je simbol "velike Albanije".

Već u subotu na Mundijalu se igraju susreti osmine finala. Prvi na teren će Nizozemska i SAD (16 sati), a poslije toga je na rasporedu duel između Argentine i Australije (20 sati).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.