open-navfaktor-logo
search
Fudbal i pandemija
Da li su bh. klubovi tražili pomoć vlasti: Dobili smo odgovore
Pandemija koronavirusa koja je prouzrokovala ekonomsku krizu u svijetu, pogodila je i fudbalsku industriju.
27.05.2020. u 09:25
get url
text

To se odnosi i na klubove iz Bosne i Hercegovine, koji hodaju po tankom ledu. Sve aktivnosti su stale od marta, kada je prekinuto takmičenje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Bez odigravanja utakmica nema prihoda od prodaje ulaznica, kao ni marketinškog kolača.

Pored toga, Bosna i Hercegovina jedina je država u regiji koja ne zna da li će prvenstvo u eliti biti nastavljeno pa je neizvjesnost još i veća. Pojedine premijerligaške klubove pitali smo da li su u eri pandemije koronavirusa tražili bilo kakvu pomoć od lokalnih vlasti.

Iz FK Željezničar su nam kazali da su kao i svake godine aplicirali na nekoliko projekata i javnih poziva.

- FK Željezničar je u proteklom periodu, kao i svake godine, aplicirao na nekoliko projekata i javnih poziva koji su objavljeni od lokalnih vlasti. U stalnom smo kontaktu s Općinom Novo Sarajevo, imamo odličnu saradnju, a u narednom periodu očekujemo i finansijsku pomoć za nekoliko projekata - rečeno nam je iz PR službe FK Željezničar.

Zrinjskom je odobrena jedna tranša iz budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Zrinjski od Grada Mostara nije tražio niti dobio nikakvu pomoć, dok nam je od Hercegovačko-neretvanskog kantona odobrena jedna tranša, ali iz planiranih sredstava iz budžeta za 2020. godinu - piše u odgovoru koji nam je stigao iz mostarskog kluba.

Upit smo poslali i na adresu FK Sarajevo, ali do ovog momenta nije nam stigao nikakav odgovor. Klubovi mogu računati i na pomoć Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u iznosu od 60.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.