open-navfaktor-logo
search
Borba za funkciju
Da li je Konaković uz pomoć Čovića i Krišto pokušao izigrati SDP i Heleza?
Prema prethodnom dogovoru koalicijskih partnera unutar "Trojke", pozicija zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pripala je SDP-u, ali je navodno šef Naroda i pravde Elmedin Konaković, računajući kako će brzinski odraditi posao i da će sve proći ispod radara, sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i Borjanom Krišto dogovorio da to bude on sa pozicije ministra vanjskih poslova. 
27.01.2023. u 08:04
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Kako se pojavio Helez umjesto Konakovića; Helez: Od početka sam trebao biti ja, to je neko bio promijenio

"Greška" je uočena već na sjednici Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH održanoj prije nekoliko dana jer je od početka na papiru stajalo ime zamjenika predsjedavajuće, ministra odbrane Zukana Heleza, a onda preko noći osvanulo Konakovićevo. 

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić potom je, nezvanične su informacije, nazvao Konakovića i pojasnio mu da to treba ispraviti, na što se šef NiP-a pokušavao izvući da ni on sam ne zna kako je do "greške" došlo. 

Međutim, ni nakon tog poziva "greška" nije ispravljena, te su prekjučer 15-ak minuta prije same sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojoj je imenovano Vijeće ministara, reagirali Helez i državni zastupnik Saša Magazinović zahtijevajući od Konakovića da nazove Krišto te da se to hitno ispravi. Konaković se navodno pravdao kako ne zna zašto nije ispravljeno jer je on reagirao i poslije Nikšićevog poziva.  

- Od početka sam znao da ću ja biti zamjenik predsjedavajuće jer je to bio politički dogovor. Ne znam kako je Konakovićevo ime došlo u javnost. On me nazvao i rekao da ne zna otkud ovo. Vjerovatno je u pitanju greška predsjedavajuće ili nešto drugo. Primijetio sam da je nešto nelogično kada smo imali sastanak na Komisiji za izbor Vijeća ministara. Vidio sam kad se čitalo. To je neko promijenio na svoju ruku, ne bih sada da nagađam. Nije mi to sada nešto da ganjam šta je bilo mada pozicija zamjenika predsjedavajuće nosi dodatnu težinu posla – rekao je Helez za Faktor. 

Članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH bili su zastupnici Predrag Kožul (HDZ) kao predsjedavajući, Sanja Vulić (SNSD) i Nihad Omerović (NiP) kao zamjenici predsjedavajućeg, zatim Darko Babalj (SDS), Aida Baručija (Bh. inicijativa), Sabina Ćudić (Naša stranka), Milan Dunović (DF), Jasmin Emrić (NES), Nenad Grković (Za pravdu i red), Saša Magazinović (SDP), Nermin Mandra (SDA), Mira Pekić (PDP), Milan Petković (Ujedinjena srpska) i Čedomir Stojanović (Demokratski savez).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.