Sjednica je, podsjećanja radi, zakazana nakon što je Ustavni sud BiH utvrdio da je član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a protivan Ustavu BiH.

U uvodu sjednice se obratila predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović, koja je kazala da je BiH u permanentnoj krizi, te da su okolnosti u kojima je sazvana ova sjednica okolnosti političke krize. Odgovornost za neformiranje državne vlasti nakon Općih izbora je pripisala Stranci demokratske akcije (SDA).

- Kada sam o ovom odugovlačenju formiranja vlasti, što je bilo redovna tema, razgovarala sa međunarodnim predstavnicima, većina njih je navijala za uspostavljanje vlasti jer bi to značilo kakvo takvo kretanje na evropskom putu, ali su smatrali da je politički sasvim legitimno neformirati vlast uopće. Prihvatam da demokratija raspolaže različitim alatima. Sada kada su srpski predstavnici na nivou BiH odlučili da ne učestvuju u odlučivanju ili da spriječe propusnost odluka onda kada iz proceduralnih razloga morali odlučivati, očekujemo od istih tih međunarodnih predstavnika da kažu da je i to politički legitimno i da je i to jedan od demokratskih alata – izjavila je Cvijanović.

Cvijanović je ocijenila da je BiH "zarobljena, neinventivna, nekreativna, nesposobna da gleda lijevo-desno-naprijed-nazad u nastojanju da uradi nešto dobro za svoje građane", ali da "histerično komunicira sa svojim susjedima" i da "glumi neku veoma važnu državu".

- Ona nikad nije ni dobila pravu šansu da živi život normalne države, a razloga za to je mnogo. Usuđujem se reći da je mogla postati koliko-toliko uspješno društvo, ali nije – kazala je predsjednica entiteta RS.

Današnja realnost je takva su Srbi, dodala je, isfrustrirtani stalnim nastojanjem da se  ukine njihov identitet i da se u kontinuitetu nasilno umanjuje ustavni kapacitet RS.

-Hrvati su isfrustrirani činjenicom da ne mogu obezbijediti svoje predstavljanje u skladu sa ustavnim principom zaštite njihovih kolektivnih prava, jer su u nekoliko navrata Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH… Bošnjaci su nezadovoljni, jer BiH nije cijela – njihova. Možda im je obećana, ali je nisu dobili. Istina je da su im mnogi pomagali da je naknadno dobiju, jer se odlukama visokih predstavnika ranije, a kasnije odlukama Ustavnog suda BiH, nastojalo od BiH napraviti država koja bi po formi bila građansko društvo, a po svojoj suštini bila bi zapravo po mjeri Bošnjaka – rekla je Cvijanović.

Dovorila je i o Deklaraciji SDA usvojenoj na 7. Kongresu te stranke.

- Nedavno usvojena Deklaracija SDA upravo o tome govori. Reakcije stranog faktora bile su zapanjujuće blage i mlake, a trebalo im je čak nekoliko dana da sroče bilo kakvu reakciju, odmjeravajući pažljivo riječi da ne bi slučajno bile jednako oštre kao one koje po pravilu upućuju na račun političkih partija i institucija RS-a – tvrdi Cvijanović.

BiH je, tvrdi, jedno duboko unesrećeno društvo jer nije dobila priliku da se razvije kao istinska multietnička zajednica spremna da truame prošlosti pretvori u šansu budućnosti.

- Današnja posebna sjednica NSRS-a sazvana je s namjerom da mi kao RS gledamo na sve to, a u svjetlu najnovije odluke Ustavnog suda BiH i činjenice da se u posljednje dvije i po decenije kontinuirano pokušava urušiti RS, njen identitet, institucionalni kapacitet, kao i pripadajući nivo nadležnosti koji je zagarantiran dejtonskim sporazumom – izjavila je Cvijanović.

VEZANI TEKST - Ovo su zaključci koji će biti predloženi na usvajanje Narodnoj skupštini RS-a

Ona je na kraju svoga obraćanja u NSRS pročitala zaključke koji su predloženi NSRS da ih usvoji. Napomenula je da su na njih pristali, odnosno da su usaglašeni među predstavnicima svih stranaka sa srpskim predznakom u NSRS. 

Niko od zastupnika u NSRS nije najavio odsustvo sa današnje sjednice.

U plenarnoj sali gdje je u toku sjednica, prisutni su i lideri svih stranaka iz RS-a sa srpskim predznakom - Milorad Dodik (SNSD), Mirko Šarović (SDS), Branislav Borenović (PDP), Petar Đokić (SP), Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) i Dragan Čavić (NDP).