open-navfaktor-logo
search
Isto kažu iz SNSD-a
Ćudić: NATO je pitanje o kojem nema dogovora, to je izgovor za neformiranje vlasti
Ovo je ustvari obostrano odugovlačenje procesa. Jedno od pitanja oko kog nema dogovora i koji se prikazuje kao izvor blokade, rekla je Ćudić
01.07.2019. u 10:03
get url
text

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Federalnom parlamentu, gostujući na N1 televiziji kazala je kako je pitanje NATO-a samo izgovor za neformiranje vlasti, tačnije "odugovlačenje procesa formiranja vlasti". 

-Ovo je ustvari obostrano odugovlačenje procesa. Jedno od pitanja oko kog nema dogovora i koji se prikazuje kao izvor blokade. Svjesni smo da se na svim nivoima postavlja pitanje ko će učestvovati u kreiranju vlasti. Postoji niz neriješnih pitanja među koalicionim partnerima, a NATO je oportun izgovor za neformiranje vlasti na svim nivoima - mišljenja je Ćudić.

Podsjetimo, ova izjava dolazi nekoliko mjeseci nakon što je tokom gostovanja na Al Jazeeri poručila kako u vezi s NATO-om nema konsenzusa, pa bi se trebalo od tog pitanja sada odustati. 

-Mislim da je važno napomenuti da postoji konsenzus u BiH o Evropskoj uniji. E, sada imaju dvije strategije. Jedna je gdje ćete insistirati na onome oko čega ne postoji konsenzus ili ćete uložiti sve napore da napredujete u onom segmentu u kojem se svi građani BiH slažu, a oko malo stvari se svi građani BiH slažu. Jedna rijetka stvar je Evropska unija. Hoćemo li uložiti napore tu ili ćemo svoj politički kapital trošiti tamo gdje nema konsenzusa, to je pitanje – izjavila je dopredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić.

Slične izjave smo mogli čuti i od čelnika SNSD-a i predsjednice entiteta RS Željke Cvijanović koja je ranije komentirala kako "NATO služi Bošnjacima kao izgovor, zato što imaju neke druge ciljeve".  Takvu tezu je više puta u javnosti ponovio i Milorad Dodik. 

Prije tri dana Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, ponovio je da je pitanje neformiranja vlasti vrlo jasno.

-Problem je nepoštovanje Ustava i zakona države i ako su SNSD i Dodik spremni da prihvate da se radi po Ustavu, ranije donijetim zakonima i strategijama, nema nikakvih problema da imenujemo Zorana Tegeltiju za mandatara Vijeća ministara već naredne sedmice - rekao je Izetbegović.

Institucije Bosne i Hercegovine su donijele zakone i usvojile i druge akte i strategije kojima su se opredijelile za NATO put, a u čemu je učestvovao ili bolje rečeno imao ključnu ulogu SNSD i njihovi kadrovi. U međuvremenu SNSD na čijem čelu je Milorad Dodik, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH, se predomislio. Smatraju da treba formirati Vijeće ministara BiH nezavisno od NATO-a i predavanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP). Suprotno od Dodikovih želja, dvojica članova Predsjedništva i stranke kojima pripadaju, smatraju da eventualni mandatar Zoran Tegeltija (SNSD) ne može biti imenovan dok SNSD ne pokaže da će poštovati Ustav i zakone BiH, pa i one koji se odnose na pitanje NATO-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.