- Ako nema dogovora, izbora vjerovatno neće biti iako neki misle da se mogu organizirati. Ja na to kažem da će biti kao u Mostaru, gdje nismo imali izbore 12 godina jer nisu postojali uvjeti za to - rekao je Čović.

On je u ponedjeljak u sjedištu Evropskog parlamenta razgovarao s nizom sagovornika koje je upoznao sa sadašnjom situacijom u BiH i nastojanjima da se dođe do razgovora o Izbornom zakonu.

Između ostalih razgovarao je sa zamjenicom predsjednika Evropskog parlamenta Robertom Metsolom, predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Davidom  McAllisterom i parlamentarnim izvjestiocem za BiH Paulom Rangelom.

Nada se da će biti dovoljno mudrosti

Čović kaže da "hrvatska strana u BiH" ne želi ni razmišljati šta će se dogoditi ako ne bude dogovora o Izbornom zakonu i dodaje da se ipak nada da će biti dovoljno mudrosti na svim stranama, piše Hina.

- Hrvatska strana je ključna poveznica između onih koji razmišljaju o separatizmu i onih koji razmišljaju o unitarizmu. Čini mi se da smo mi jedini vidno zainteresirani za evropski put Bosne i Hercegovine - rekao je.

Ističe kako mu se čini da "jedino hrvatska strana želi dogovor o Izbornom zakonu, dok je bošnjačka strana manje zainteresirana jer joj odgovara status quo".

U posljednje vrijeme znatno je pojačan angažman Sjedinjenih Država i Evropske unije u Bosni i Hercegovini kako bi pomogli domaćim akterima da se dogovore o neophodnim izmjenama Izbornog zakona.

Posebni američki izaslanik za izbornu reformu Metthew Palmer i direktorica pri evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst prošle su sedmice vodili još jedan krug pregovora s čelnicima vladajućih i opozicionih političkih stranaka čiji je cilj postići dogovor o promjenama Izbornog zakona i Ustava koji bi bio prihvatljiv za sve. Do sada ti napori nisu dali rezultata.

Negiranje genocida

Čović kaže da Bosna i Hercegovina može preživjeti samo kao zajednica triju konstitutivnih naroda i ostalih građana.

Komentirao je i glasanje o zaključku Kluba srpskog naroda o Zakonu o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko. Čović i HDZ BiH podržali su 29. novembra ideju o ukidanju Zakona o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici.

On je rekao da je riječ o gruboj manipulaciji i zloupotrebi.

- Nastojali smo uspostaviti Dom naroda koji ne radi zbog nametnutog zakona. Željeli smo to promijeniti u dogovoru s međunarodnim institucijama, ali nažalost kada smo napravili prvi korak, on je grubo zloupotrijebljen i predstavljen kao negiranje genocida - kaže Čović dodajući da je time napravljena velika šteta procesima koji su u toku u Bosni i Hercegovini.

- Izmanipulirana je javnost u BiH i međunarodna javnost iz jednog izvora informacija na jedan krajnje neprihvatljiv način - rekao je Čović.