open-navfaktor-logo
search
Glasao u Mostaru
Čović: Uvjeren sam da će BiH imati svog predstavnika u EU parlamentu
Jako je važno da Hrvati u BiH glasaju na ovim izborima jer već odavno govorimo da smo dio Evrope, samo trebamo postati dio tih institucija, kazao je Ćović
26.05.2019. u 10:13
get url
text

Birališta u Mostaru na izborima za članove u Evropskom parlamentu otvorena su jutros od ranih jutarnjih sati, a svoj glas u Osnovnoj školi Petra Bakule dao je i Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović koji je kazao da očekuje pristojnu izlaznost u Bosni i Hercegovini, kad već imamo priliku biti dio evropskog izbornog procesa, a time i dio evropske infrastrukture.

- Duboko sam uvjeren da će Bosna i Hercegovine imati predstavnika u Evropskom parlamentu, kao što smo imali i dosad, ali bih volio da izlaznost bude bar desetak puta izraženija nego recimo prije pet godina - kazao je Čović.

{$galerijaFotografija}

Dodao je i da je jako važno da Hrvati u BiH glasaju na ovim izborima jer "već odavno govorimo da smo dio Evrope, samo trebamo postati dio tih institucija".

- Davno smo, još 2015. predali zahtjev za kandidatski status, nismo dobili kandidatski status ali na ovaj način postajemo dio evropskog procesa. Nadam se da će to ubrzati sve procese u Bosni i Heregovini te da ćemo vrlo brzo otvoriti te procese i sustići naše susjede s istočne strane. Poruka bi bila snažna, da čuje se ipak glas s ovih prostora u EU parlamentu, čuo se i dosad. Na neki način, to je još jedan iskorak da različitim jezicima govorimo o BiH u Evropskom parlamentu, a to onda jača i odnos euro parlamentaraca prema našem prostoru. Vjerujem da će ih potaknuti kada je u pitanju i proširenje - kazao je Čović.

U Mostaru je otvoreno 15 birališta od 7 sati. Birališta se zatvaraju u 19 sati.

eu izbori covic  (1).jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.