open-navfaktor-logo
search
Predsjednik HDZ-a BiH
Čović: Ruski utjecaj u BiH je krajnje slab, imamo šta da naučimo od Rusije
Bosna i Hercegovine treba da širi saradnju sa Rusijom, uključujući i jačanje međuparlamentrane saradnje, kazao je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović u intervjuu "Rosijskoj gazeti".
08.02.2020. u 18:36
get url
text

Čović je izjavio da namjerava da predloži predsjednici Savjeta Federacije Rusije Valentini Matvijenko da ojačaju međuparlamentarnu saradnju između dvije države, čime bi se, po njegovom mišljenju, pomoglo da se izradi jedinstveni pristup u BiH prema Moskvi.

- Namjeravam da izađem sa inicijativom o organizaciji aktivnije saradnje između parlamentarnih komiteta, što će nam pomoći da se pomogne međusobno razumijevanje, izgrade sistemi bilateralne komunikacije i otvaranje vrata za povećanje ekonomske i kulturne saradnje - rekao je Dragan Čović.

Među aktuelnim zadacima koji stoje pred BiH je, kako je naglasio, potreba da se postigne unutrašnja stabilnost za račun izgradnje odnosa između tri naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka.

- Dok to ne uradimo, biće nam krajnje teško da izgradimo odnose sa drugim utjecajnim državama, uključujući sa Rusijom. U vezi s tim, imamo šta da naučimo od Ruske Federacije - naglasio je on.

Čović je konstatirao da je krajnje slab ruski utjecaj u BiH, posebno na teritoriji FBiH.

Predsjednik HDz-a BiH će, podsjetit ćemo, u ponedjeljak i utorak, 10. i 11. februara, boraviti u zvaničnoj posjeti Ruskoj Federaciji na poziv Valentine Matvijenko, predsjednice Gornjeg doma ruskog parlamenta Vijeća Federacije. Tokom boravka u Moskvi planirana je i posjeta Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa Ministarstva vanjskihposlova Rusije, a predviđeno je i da održi predavanje na sjednici Balkanskog kluba Centra za studije zemalja Jugoistočne Evrope.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.