open-navfaktor-logo
search
"Firma može opstati"
Čović prvi put o Aluminiju: "Dragan nije kriv, moralno niti na bilo koji način"
Dodao je da je njegov lični stav da, ako će se raditi na način kako je saopćeno jutros nakon njegovog sastanka sa Nadzornim odborom, Upravom i Sindikatom, da onda postoji budućnost za tu firmu
15.07.2019. u 13:52
get url
text

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora (HNS), prvi put je pred novinarima govorio o Aluminiju. On je u pauzi zasjedanja HNS-a kazao kako ne osjeća odgovornost za stanje u koje je zapalo ovo preduzeće. 

-Čini mi se da postoji jako puno modaliteta da se naprave snažni iskoraci. Mi smo se dogovorili da zaštitimo 900 uposlenika. Šteta je napravljena, šteta je nesaglediva, još uvijek. Sagledat ćemo je kad provjerimo šta se sve u Aluminiju radilo u proteklih dvadesetak godina. To je suština svega. Opredjeljenje je da Aluminij ima budućnost, ako mi znamo tu budućnost prepoznati kroz klasičnu menadžersku upravljačku ulogu, i tome se trebamo posvetiti do kraja kako bismo odgovorili na ova socijalna pitanja, to su pitanja uposlenika, polako će postati problematična,  kako bi se svaka osoba zaštitila. Ali paralelno da se pokrene proces proizvodnje - rekao je Čović.

Dodao je da je njegov lični stav da, ako će se raditi na način kako je saopćeno jutros nakon njegovog sastanka sa Nadzornim odborom, Upravom i Sindikatom, da onda postoji budućnost za tu firmu. 

-Ne postoji baš nikakva, ali nikakva, lična, moralna ili kakva god hoćete odgovornost. Nikada nekakav Dragan nije nekog nazvao, zvali su Dragana. Morat će neko odgovarati za ovo što je radio u Aluminiju. Ta kuća na drugačijim osnovama ima drugačiju budućnost. Vjerujem da ćemo u narednih sedam-osam dana imati sliku šta se može uraditi. Ono što je problem, problem je što smo mi loše iskomunicirali. Oni koji pokušavaju, koji su isisavali milione, zaštititi svoju poziciju, sve će izaći na vidjelo ko god da je u pitanju. Dragan nikad nikog nije zaposlio u Aluminiju. Idemo sada sanirati štetu koja je ogromna. Vjerujem da ćemo vrlo brzo poslati poruku da se to da urediti na zdravim ekonomskim osnovama - uvjerava Čović. 

Precizirao je da "ako nekome treba zahvaliti u posljednjih četiri-pet godina, onda sam to ja".  Obrazložio je kako je to stav Uprave Aluminija, koja ga je zvala da pita "može li se šta premostiti". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.