- Kao što ste upoznati, HDZ BiH je ove godine uložio značajan napor da se lokalni izbori na području cijele Bosne i Hercegovine održe u isto vrijeme. Kao stranka preuzeli smo i određene obaveze po tom pitanju, ali nažalost svjedoci smo kako ti napori nisu urodili plodom te se izbori u Mostaru održavaju u posebnom terminu, na poseban način i u posebnim okolnostima. Veseli nas kao stranku, a posebno kao Mostarce, da Grad Mostar i građani Mostara nakon 12 godina imaju priliku da sukladno modernim i demokratski razvijenim praksama sami biraju svoju gradsku vlast. Početkom sljedeće sedmice, tačnije 15. decembra, je krajnji rok za potvrđivanje rezultata lokalnih izbora u ostalim jedinicama lokalne samouprave, čime završava period intenzivnih aktivnosti CIK BiH po tom pitanju i kreće intenzivnije angažiranje na organizaciji lokalnih izbora u Gradu Mostaru, koji se održavaju 20. decembra – navodi Čović.

Izrazio je bojazan zbog mogućih neregularnosti u Mostaru, a kakve su već viđene na lokalnim izborima u BiH.

- Nažalost, do sada smo javno svjedočili nebrojenim propustima i neregularnostima kako u pripremi tako i u samoj provedbi lokalnih izbora 2020. godine u ostalim jedinicama lokalne samouprave. Stoga ovim putem želimo i službeno, vama kao svjedocima izbornog procesa i akterima kojima pripada značajan dio zasluga u realizaciji političkih dogovora koji su omogućili izbore u Mostaru, uputiti našu bojazan kako se isto i slično nesnalaženje, propusti i neregularnosti ne bi dogodili u provedbi izbora u Gradu Mostaru. Kako bismo zaštitili izborni proces, osigurali njegov integritet te sačuvali glasove, odnosno jamčili biračima u Mostaru da će njihov izbor biti poštovan, smatram potpuno opravdanim da CIK BiH do potvrđivanja rezultata glasanja svoje kapacitete, a posebno one koji se odnose na proces prebrojavanja nepotvrđenih glasačkih listića, glasačkih listića prikupljenih u odsutnosti te putem mobilnih i Covid-timova, kao i glasačkih listića pristiglih putem pošte i diplomatsko-konzularne mreže, preseli u Mostar. Nužno je osigurati sve potrebne uvjete da se izborni proces odvija transparentno i sukladno procedurama predviđenim Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine te da Glavni centar za brojanje svih glasačkih listića za Grad Mostar bude u Mostaru - istaknuo je Čović u pismu.

Naglasio je i da je najmanje što Mostaru, ali i Bosni i Hercegovini, nakon 12 godina bez izbora, treba je bilo kakvo kompromitiranje izbornih rezultata u Mostaru.

- Stoga je od izuzetne važnosti da CIK BiH sve svoje kapacitete stavi u funkciju održavanja lokalnih izbora u Gradu Mostaru, a da međunarodna zajednica zajedno sa svojim promatračima na terenu omogući demokratsko glasanje, ali i demokratsko prebrojavanje svih glasova isključivo u Gradu Mostaru. S ciljem blagovremene implementacije izbornih rezultata i stvaranja uvjeta za formiranje Gradskog vijeća, koje građani Mostara čekaju punih osam godina, potrebno je izvršiti kvalitetnu obuku članova biračkih odbora kako bi na svakom biračkom mjestu izborni dan protekao nesmetano, proces brojanja glasova bio transparentan i okončan na vrijeme, a rezultati izbora zaista odražavali volju birača - stoji u Čovićevom pismu.

Istaknuo je i nepovjerenje građana prema, kako navodi, nezakonito imenovanom sastavu CIK-a.

- Zbog niza propusta i nepravilnosti uočenih na proteklim lokalnim izborima građani BiH nemaju dovoljno povjerenja u nezakonito imenovan sastav CIK-a BiH, za koji postoje indicije da je u funkciji određenih politika i političkih subjekata. Molimo da ozbiljno shvatite ovu bojazan i da sukladno svojim mogućnostima i ovlastima poduzmete mjere kako biste povećali vjerodostojnost institucionalnog praćenja ovih, za sve nas, vrlo važnih i izuzetno osjetljivih izbora. U tom kontekstu ponovno naglašavamo značaj angažiranja dopisnih mobilnih timova, a vama poziv da u što većoj mogućoj mjeri budete angažirani na dan izbora u svrhu njihovog monitoringa. Uvjeren sam da ćete se složiti sa mnom da ne smijemo dopustiti ništa što može baciti sjenu na izbore u Mostaru. Oni moraju biti primjer čistog demokratskog rivalstva i nadmetanja političkih subjekata u fer političkoj igri za Gradsko vijeće i poziciju gradonačelnika Grada Mostara. Svaka karika i dio izbornog procesa moraju biti besprijekorno provjereni i nadzirani. S tim u vezi apeliram na vašu punu angažiranost i nazočnost - zaključio je Čović u pismu upućenom Johannu Sattleru, voditelju Delegacije EU-a u BiH, ambasadoru SAD-a Ericu Nelsonu, visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i ambasadorici Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.