open-navfaktor-logo
search
Mostar
Čović nakon sastanka s "Trojkom": Iznijeli smo koncept oko kojeg smo se, čini mi se, složili
U Mostaru, u centrali Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, danas su započeli razgovori o formiranju vlasti na svim nivoima u BiH između predsjednika ove stranke Dragana Čovića i stranaka tzv. "Osmorke", ispred koje su prisustvovali Nermin Nikšić (SDP), Edin Forto (Naša stranka) i Elmedin Konaković (NiP).
08.11.2022. u 12:55
get url
text

Razgovori oko formiranja vlasti još nisu završeni, a bit će nastavljeni nakon obraćanja javnosti lidera ove četiri stranke.

- Analizirali smo parlamentarnu većinu na svim nivoima. Iznijeli smo koncept oko kojeg smo se, čini mi se, složili. Razgovaramo primarno o ključnom zadatku, da četiri naredne godine imamo stvarnu koaliciju koja će to partnerstvo upražnjavati - kazao je lider HDZ-a.

Ponovio je da će insistirati na programu, te da će on podrazumijevati euroatlanski dio, pravnu državu i ekonomsko-socijalni aspekt.

- Uvjerenja smo da ova tri aspekta trebaju imati ekspertne timove koji bi do kraja sljedeće sedmice probali dogovoriti okvir zajedničkog djelovanja. Tek onda možemo razgovarati o kadrovima, toga se danas nismo doticali. HDZ će insisitrati na balansu prilikom kadriranja između muškaraca i žena.

Za dosadašnji tok razgovora Čović je rekao da je bio "kranje korektan".

- Program koji donesemo treba biti osnovna poluga za rad te ostaviti politiku po strani - naglasio je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.