Izjavio je ovo za Fenu Dragan Čović, lider HDZ-a i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, političkim predstavnicima Hrvata i Bošnjaka potreban je jasan plan šta žele ostvariti u narednih četiri ili pet godina.

- Naravno da je to očuvanje Bosne i Hercegovine kao cjelovite države i evropski put BiH, ali trebamo vidjeti šta ćemo reformirati u ekonomskom, socijalnom smislu. Kako napraviti iskorake i ovu zemlju učiniti funkcionalnijom. Mislim da je to odgovornost stranaka i stranačkih lidera koji imaju izborni legitimitet. To je krucijalno i prevažno i ja ću se truditi dugoročno napraviti atmosferu za to. Način kako radimo danas na federalnom pa i na kantonalnom nivou, nije dobar. Moramo imati zajedničke planove i ciljeve u Federaciji, a onda će se to prenijeti i na cijelu BiH. To je jedini način da ubrzano iziđemo iz ove krize, jednom sinergijom hrvatskih i bošnjačkih stranaka - navodi Čović.

Razgovore koje je imao proteklog dana u Briselu ocijenio je vrlo uspješnim, jer je na njima uspio potaknuti, kako kaže, "zainteresiranost rukovodstva i zastupnika Evropskog parlamenta za situaciju u BiH, a posebno za reformu izbornog zakonodavstva, kao preduvjeta za održavanje izbora iduće godine".

- Drago mi je što sam se uvjerio da svi moji sagovornici potpuno razumiju odnose u BiH i probleme koje treba riješiti. Svi se slažemo da je došlo vrijeme da i Evropski parlament, uvažavajući sve različitosti koje postoje u stavovima unutar njega, izgradi pozitivan odnos prema procesima u BiH i pomogne da se stvori jedna bolja atmosfera - kaže Čović, kojeg danas u Zagrebu očekuju i razgovori s najvišim dužnosnicima Republike Hrvatske.

On iduće sedmice očekuje novu posjetu BiH američko-evropskih posrednika u pregovorima o izbornoj reformi, Matthew Palmera i Angeline Eichhorst.

- Tada bi se trebali privesti kraju ovi naši razgovori, bar u onim modelima koji se tiču Predsjedništva i Doma naroda te kredibilnosti izbornog procesa, odnosno tehničkih izmjena Izbornog zakona. Vjerujem u mogućnost dogovora, ali moramo razumjeti šta su prioriteti i kakve ustupke međusobno trebamo napraviti da oni budu su skladu s Ustavom, a da relaksiraju odnose u BiH - kaže Čović.

Dodaje kako će on prije najavljenog dolaska Palmera i Eichhorst, vjerojatno u narednih nekoliko dana, "nastojati organizirati sastanak stranaka iz Federacije BiH kako bi pokušali približiti određena stajališta".

- Vjerujem da je uz malo napora i dobre volje moguće postići dogovor, stvoriti ambijent da se iduće godine normalno organiziraju izbori, a očuva BiH na euroatlantskom putu. Mnogo toga će biti jasnije krajem iduće sedmice, kada će se razgovori u ovoj fazi definitivno završiti. Ako budemo uspješni, onda je za očekivati da već u prvom ili drugom mjesecu naredne godine ta rješenja usvojimo i u parlamentarnoj proceduri - zaključuje u izjavi za Fenu Čović.