Dragan Čović i HDZBiH doživjeli su teški politički poraz, jer je iz Rezolucije, iako su na tome insistirali, izbačeno legitimno predstavljanje i osuđene su blokade na državnom i entitetskom nivou.  

VEZANI TEKST - Izetbegović na Kongresu EPP-a: BiH je potreban kandidatski status, pozivam Vijeće EU-a da nas podrži

- Oštro osuđujemo najnovije neprihvatljivo huškanje koje dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje. Bilo kakve neustavne secesionističke akcije, izlazeći iz ustavnih i zakonskih okvira, moraju prestati, dok se trenutna blokada institucija mora odmah prekinuti kako bi se omogućilo Bosni i Hercegovini da se pozabavi neophodnim reformama i dalje slijedi svoju EU perspektivu.

EPP podržava politički dijalog kojem se mora dati prioritet nad blokiranjem važnih političkih procesa i reformi, čime se produžava politička kriza koja predstavlja potencijalni rizik za demokratiju, stabilnost i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. EPP poziva da se provede izborna i ustavna reforma u skladu sa principima EU i odlukama međunarodnih i Ustavnog suda, što uključuje ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda, ostalih i svih građana. EPP poziva sve političke lidere i institucije u Bosni i Hercegovini da daju konstruktivan doprinos da se osiguraju pošteni izbori i da se u ovaj proces uključe sve stranke iz grupacije EPP-a - navodi se između ostalog u danas usvojenoj rezoluciji. 

Kongresu EPP-a prisustvuju i predsjednici SDA i HDZBiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović. 

Izetbegović je tokom dana imao niz sastanaka, između ostalih i sa predsjednikom EPP-a Donaldom Tuskom i austrijskom ministricom za evropske poslove i Ustav Karoline Edtstadler