open-navfaktor-logo
search
Covid-mjere u TK
Čolić: Imam pun telefon fotografija dignutih slušalica na šalterima porodične medicine
Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona danas je organizirao sastanak sa direktorima medicinskih ustanova, predstavnicima kriznih štabova gradova i općina, direktora Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) TK i Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK. Glavna tema bila je epidemiološka situacija u TK.
11.11.2020. u 12:28
get url
text
Detalj sa današnjeg sastanka
Detalj sa današnjeg sastanka

- Imam pun telefon fotograija dignutih slušalica na šalterima porodične medicine, gdje se ljudi ne javljaju na telefon. Imali smo primjedbe i na Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla, odnosno Covid-bolnicu i Respiratorni centar, gdje se ne mogu dobiti informacije o pacijentima. Na UKC-u su angažirane osobe da se javljaju na telefone, a brojevi telefona će biti objavljeni. I dalje imamo problem nejavljanja porodične medicine i HES-a - rekla je danas ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Zdravstveni radnici su preopterećeni, istakla je Čolić, ali postoje i nezdravstveni radnici koji se mogu javiti na telefon i dati informaciju i na tome ćemo insistirati.

- Tražili smo od domova zdravlja da pojačaju laboratorijsku i rendgen dijagnostiku - dodala je Čolić.

UKC Tuzla trenutno ima između šest i sedam hiljada testova za koronavirus, a u proceduri je i javna nabavka. Problem je nabavka potrošnog materijala odnosno medija za uzimanje uzorka, a od domova zdravlja je zatraženo da provedu nabavku po ubrzanoj proceduri.

- Ukoliko se nastavi povećan priliv pacijenata UKC Tuzla ima plan kojim će se osloboditi dodatni kapaciteti za Covid-pozitivne pacijente. Ukinut je hladni hirurški program i konsultativno specijalistički program, prostor neće biti problem, ali bi problem mogao biti broj zadravstvenih radnika - kaže ministrica Čolić.

Ona je dodala da će Krizni štab TK ispoštovati naredbu s nivoa FBiH da sva nastava naredne sedmice prelazi online, ali da će nakon toga učenici u TK ponovo u svoje klupe.

- Brojevi nam govore da su škole najsigurnija mjesta javnog okupljanja. Procedure zaista daju rezultate i nemamo transmisiju unutar škole. Mi smo za to da nastava ide sve dok je to moguće - pojasnla je Čolić.

Sastanci poput današnjeg bi trebali postati ustaljena praksa, najavila je ministrica Čolić, a plan je da se formiraju i određene radne grupe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.