open-navfaktor-logo
search
Ekspresan odgovor
Čolaković: Vlada FBiH odbila inicijativu da borci koji nikada ništa nisu dobili od države imaju borački dodatak
Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Fahrudin Čolaković i Mirnes Bašić podnijeli su inicijativu da borci koji nikada ništa nisu dobili od države dobiju borački dodatak.
29.01.2024. u 21:04
get url
text

Čolaković kaže kako su dobili ekspresan odgovor Vlade Federacije BiH kojim se inicijativa odbija. Izjašnjenje Federalne vlade je doneseno na prijedlog Federalnog ministarstva za boračka pitanja.

U karijeri nisam vidio čudniji akt 

Čolaković i Bašić pokrenuli su inicijativu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH za uvođenje boračkog dodatka za pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policije koji su penzionisani iz radnog odnosa i zaposlene borce koji nikada ništa nisu dobili od države.

VEZANI TEKST - U Parlamentu FBiH pokrenuta inicijativa da borci koji nikad ništa nisu dobili od države dobiju borački dodatak

- Nakon što smo kolega Mirnes Bašić i ja uputili inicijativu prema Vladi FBiH u cilju izmjena Zakona o pravima demoliziranih branilaca u smislu uvođenja boračkog dodatka, dobili smo ekspresan odgovor od Vlade. Vjerujte, radio sam kao kantonalni ministar za boračka pitanja osam godina ali u svojoj karijeri nisam vidio čudniji akt.

U aktu koji se sastoji od par rečenica u dispozitivu su se pozvali na zakonsku regulativu koja reguliše pitanje branilaca a u obrazloženju na zakonsku regulativu koja regulira pitanje budžeta. Naveli su kako inicijativa nije u skladu sa postojećim pravima branilaca, što naravno, nije tačno. Ista ne derogira prava nego ih unapređuje - navodi Čolaković i dodaje:

- A kada je u pitanju tumačenje Zakona o budžetima u FBiH naveli su kako smo trebali napraviti fiskalnu procjenu, što također nije tačno.

Čolaković ukazuje kako su u inicijativi naveli "da Vlada sagleda sve aspekte inicijative a to su finansijski, socijalni i zaslužni".

Status branilaca nije političko, već životno pitanje 

- Namjerno nismo prejudicirali rješenje te nismo ni bili u obavezi postupati po navedenom Zakonu. Da su malo čitali taj zakon znali bi da je u članu 15. definirno da se budžet donosi po redovnoj ili u najgorem slučaju po skraćenoj proceduri a nikako po hitnoj ali to je druga teška priča.

Nećemo odustati od naše namjere da se država oduži svojim braniocima, tako da ćemo u parlamentu okupiti ekipu koja će raditi na nacrtu ili prijedlogu izmjena Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i iskreno se nadam da ćemo naći sagovornika i u zastupnicima trenutne pozicije.

U ovo ne treba ubjeđivati SDA i DF. Nadam se da će i ostale stranke shvatiti važnost inicijative. Ne smije pitanje statusa branilaca biti političko pitanje. To mora biti životno i suštinsko pitanje a tu nema kalkulacija - poručio je Čolaković.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.