Civilna zaštita u pripravnosti: Općina Fojnica proglasila stanje prirodne nesreće

objavljeno: 03.02.2018. u 18:30

Općina Fojnica proglasila je stanje prirodne nesreće u Gojevićima, Dusini i Bakovićima nakon što su obilne padavine uzrokovale poplave.

- Rijeka Gvožđanka se izlila iz korita i ugroženo je oko 20 objekata. Putni pravci su osigurani na svim dionicama. U stanju smo pripravnosti. U mjestu Dusina u pet stambenih objekata voda je ušla u podrume. Nivo vode nije toliko visok da bi se izvršilo iseljavanje stanovništva – kazala je za Faktor Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite.

Putna komunikacija u Dusini iz pravca Luka je oštećena i mašine su na terenu, pa se očekuje da će se u roku 24 sata osposobiti i ovaj putni pravac.

- Kao i veći dio Srednjobosanskog kantona nevrijeme je pogodilo i Kiseljak. Padavine su uzrokovale poplave na cestama. Zatvoren je put Kiseljak – Kreševo, dok se na ostalim putevima oko Kiseljaka saobraćaj odvija usporeno. Izlile su se rijeke Lepenica i Fojnica, Mlava, Čajin potok i Rotiljski potok. Voda je došla do nekoliko stambenih i pomoćnih objekata. Međutim, stanovništvo nije ugroženo i nije izvršena ni jedna evakuacija stanovnika – tvrdi Kovač.

Začepljena kanalizacija

Lokalni potoci i bujične vode su začepile više šahtova, odvodnih kanala na širem području općine Visoko. Zbog začepljenih kanala neke saobraćajnice su djelimično poplavljene. Saobraćaj se odvija otežano ali trenutno nema zastoja, osim što je usljed oborinskih voda i začepljenja kanala u jednom dijelu saobraćajnice na kraće vrijeme bio obustavjen saobraćaj kod naselja Muhašinovići, na putu Visoko-Kakanj (stara cesta).

Rijeke Bosna i Fojnica nisu se izlile i u granicama su normalnog vodostaja.

Ekipe su na terenu i vrše intenzivna čišćenja i očepljavanja šahtova, vatrogasci ispumpavaju vode iz nekih podrumskih prostorija u naseljima Čekrčići i u Visokom i u Rašidovića ulici. Kiša je prestala da pada. Tereni se čiste i otčepljavaju propusti i šahtovi.

Hecegovačko-neretvanski kanton

Na područjima Jablanice i Konjica ima više manjih odrona. Na putnom pravcu prema Buturović polju saobraćaj je u prekidu. Ekipe sa bagrima su na terenu i vrše raščišćavanje terena. U toku noći sa 2. do na 3. februar, zbog obilnih padavina na prostoru Općine Konjic došlo do nekoliko odrona i klizišta. Na više mjesta na putnoj koumikaciji došlo jedo odrona stijena, klizišta i velikih bujica. Selo Oteležani trenutno je odsječeno putnom komunikacijom do ostalih djelovia općine Konjic. Sve ekipe su na terenu i pokušavaju ponovo uspostaviti putnu komunikaciju.

U toku noći došlo je do odrona stijene u naselju Pleha Općina Konjic, koja je udarila i urušila vanjski zid kuće, gdje je pričinjena veća materijalna šteta. Trenutno je stanje stabilno, nema ugroženih ljudskih života.

U toku noći, zbog odrona, bili su blokirane putene komunikacije u mjestu Radava i mjestu Prijeslop Općina Konjic. U toku dana posljedice su sanirane i putna komunikacija je ponovo u funkciji, kazala je Majda Kovač.

Oštećenja električne mreže

Snježne padavine koje su zahvatile područje Unskosanski kanton, prouzrokovale su više kvarova na elektroenergetskoj mreži u općinama: Bužim, Cazin i Velika Kladuša. Jutros, od 5:54 sati, bez električne energije je kompletna općina Velika Kladuša, zbog kvara na svim 10 kV dalekovodima.

U gradu Bihaću, van napona je trafostanica Bihać 2.

Iz Elektroprivrede BiH obavještavaju da je od posljedica nevremena u toku noći, došlo do prekida napajanja na područjima Grabovice i Podveležja.