open-navfaktor-logo
search
Novi ministar sigurnosti
Cikotić za Faktor: Nakon obrazloženja predsjednika Izetbegovića, prihvatio sam ponudu kao izazov u radu za državu
Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za novog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine bit će Selmo Cikotić.
12.06.2020. u 13:09
get url
text

Odluka je to Kadrovske komisije te stranke, a Cikotić je prihvatio kandidaturu za tu poziciju.

- Imao sam na određeni način neki osjećaj iznenađenja tom ponudom, ali nakon obrazloženja predsjednika (predsjednik SDA Bakir Izetbegović, op. a.) sam prihvatio to kao jedan od izazova u radu za državu i borbu za državu, te rješavanje nekih problema – izjavio je Cikotić za Faktor.

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Selmo Cikotić kandidat SDA za ministra sigurnosti BiH

Cikotić je, govoreći o izazovima koji ga očekuju na poziciji ministra sigurnosti, a naročito u kontekstu migrantske krize, kazao da već ima određene rezone po tom pitanju.

- To je sigurnosno pitanje kojim se ja akademski bavim, ali prerano je još da konkretnije govorim o tome. Potrebno je sačekati da se dođe u poziciju da se to konkretnije rješava – izjavio je Cikotić.

Prije nego što se prijedlog imenovanja novog ministra sigurnosti nađe na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Centralna izborna komisija (CIK) BiH morat će izvršiti neophodne provjere. Neobavezujuću preporuku dat će i Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, koja će prethodno obaviti razgovor sa kandidatom.

Cikotić bi na poziciji ministra sigurnosti BiH trebao zamijeniti predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, koji je 2. juna podnio ostavku na tu poziciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.