Odluku o njegovom imenovanju prethodno je potpisao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD), a članovima Komisije dostavljene su i provjere koje su za Cikotića tražene iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Centralne izborne komisije (CIK).

Kako je pojasnio predsjedavajući Komisije Halid Genjac (SDA) sjednici je prisustvovao dovoljan broj članova Komisije njih devet, a komisija odlučuje prostom većinom glasova.

Članovi Komisije su postavljali pitanja Cikotiću koji je također prisustvovao sjednici.

Član Komisije Predrag Kožul iz Hrvatske demokratske zajednice, stranke koja Cikotiću stavlja na teret protjerivanje Hrvata iz Bugojna u prošlom ratu zatražio je od njega odgovore da li ima saznanja šta se dogodilo s ubijenim jer su pronađeni posmrtni ostaci tri ubijena, a ne i 20 ostalih.

Uz konstataciju da je za Hrvate to pitanje svih pitanja, Kožul je zatražio odgovore i o tome da li je vođen sudski postupak protiv Cikotića u vezi s tim, ali Cikotić je kazao da je Armija

RBiH štitila Hrvate tog kraja te da je tražen prekid dejstava između Armije RBiH i HVO-a.

- Armiju RBiH ne možete smatrati odgovornom za protjerivanje, završen je drugostepeni sudski postupak u tom slučaju koji je pokazao da nije bilo nikakve veze s tretmanom zarobljenih niti nestankom grupe od 23 osobe - kazao je Cikotić.

Također kazao je da nema saznanja da je protiv njega vođen bilo kakav sudski postupak osim što je bio svjedok u dva suđenja jednom u Haagu i drugom u Sarajevu.

Cikotić je naglasio da je poslije povratka iz Sjedinjenih Američkih Država tražio pokretanje istrage protiv njega i da ga se tretira u skladu s rezultatima istrage te napomenuo da se stavio na raspolaganje da odgovori o svemu.

Nakon tog odgovora uslijedila je pauza u zasjedanju jer u tom trenutku nije bilo kvoruma, a nakon nekoliko minuta je nastavljena postavljanjem pitanja Cikotiću.

Komisija je na kraju preporučila imenovanje Cikotića za miistra sigurnosti. Za su glasala četiri člana Komisije, troje je bilo protiv, a dvoje suzdržanih.