open-navfaktor-logo
search
Novca još nema
CIK donio odluku: Opći izbori u BiH zakazani za 2. oktobar, Rogić bio protiv
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine.
04.05.2022. u 10:31
get url
text

Prema odluci, izbori će biti održani 2. oktobra.

Kako su podsjetili na sjednici, neposredni izbori raspisuju se za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, Narodnu skupštinu RS-a, predsjednika i potpredsjednike RS-a, te skupštine kantona u FBiH.

Na današnjoj sjednici koja je u toku, CIK treba donijeti i oko 20 podzakonskih akata neophodnih za organizaciju izbora kao što su odluka o zaključivanju Centralnog biračkog spiska sa stanjem na dan 3. maj, te pravilnik o prijavi i uvjetima za ovjeru političkih subjekata za učešće na Općim izborima.

Vlado Rogić, član CIK-a, nije podržao odluku. Na sjednici je kazao da smatra da u ovom momentu ne postoje uvjeti za slobodne i demokratske izbore. Dodao je da je presuda u slučaju Ljubić ukinula odredbe Izbornog zakona BiH, a zasad nisu donesene nove odredbe.

- I BiH ulazi u jednu sitaciju da nema odredbi za veoma ključne stavke kada je u pitanju popunjavanje nekih tijela, prije svega mislim na Dom naroda FBiH i utvrđivanje raspodjele delegata iz pojedinih kantona u Dom. Zato mislim da nije moguće provesti izbore - dodao je Rogić i istakao da "Izborni zakon niije ustavan".

Član CIK-a Željko Bakalar istakao je da se ono što je govorio Rogić odnosi na posredne izbore, "a mi danas donosimo odluku o raspisivanju neposrednih izbora".  

Pitanje finansiranja Općih izbora 2022. još nije riješeno.

VEZANI TEKST - Tema finansiranje izbora: Arnautović traži hitan sastanak CIK-a s Tegeltijom, Bevandom i Turković

Iz CIK-a su u više navrata ukazali, a to su učinili i danas, na odredbu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po kojoj sredstva za provođenje izbora moraju biti osigurana najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora. U ovom slučaju do 19. maja.

Opći izbori se finansiraju iz budžeta institucija BiH, koji još nije usvojen. Nacrt budžeta za 2022. još nije bio na Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Procedura je takva da budžet treba proći i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine te oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, što iziskuje vrijeme.

Centralna izborna komisija BiH je u međuvremenu pokušala na dva načina osigurati sredstva. Oba su, tvrde, u skladu sa propisima i odnose se na sredstva budžeta.

Prvo je CIK novac pokušao osigurati kroz svoj Operativni plan za prvi kvartal ove godine, koji je urađen jer je na snazi privremeno finansiranje institucija BiH koje i važi samo za kvartal. Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine taj plan nije odobrilo.

Zatim je CIK predložio da akumulirani višak prihoda iz ranijih godina u iznosu od 11,7 miliona KM bude raspodijeljen za održavanje Općih izbora 2022. I na ovo je Ministarstvo finansija i trezora BiH dalo negativno mišljenje, dok je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nedavno izjavio da je ovaj prijedlog CIK-a neutemeljen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.